Vejpovi se često nezakonito prodaju deci u prodavnicama za igračke u Velikoj Britaniji

15.05.2024

15:44

0

U Velikoj Britaniji, nezakonit je onaj vejp koji u sebi ima preko dva mililitra tečnosti

Vejpovi se često nezakonito prodaju deci u prodavnicama za igračke u Velikoj Britaniji
Prodavnica igračaka - Copyright Profimedia

Britanski Savet za kontrolu standarda trgovine iz Svonzija saopštio je da se elektronske cigarete, poznate kao vejpovi, često prodaju nezakonito deci u prodavnicama za igračke.

Savet, koji je konfiskovao preko 140.000 ovih cigareta u proteklim mesecima, naveo je juče da se vejpovi često u prodavnicama nude kao da su bez nikotina, iako uglavnom imaju dva odsto te supstance, prenosi Bi-Bi-Si.

U Velikoj Britaniji, nezakonit je onaj vejp koji u sebi ima preko dva mililitra tečnosti i 20 miligrama nikotina, a Ris Heris iz Saveta je izjavio da su oni najčešće dostupni u prodavnicama za vejpove koje se pojave i zatvore posle nekoliko meseci.

Heris dodaje da ove prodavnice vode ozbiljne bande koje se bave organizovanim kriminalom, a koje su shvatile da je reč o veoma unosnom poslu. Anketa velške organizacije "Eš", sprovedena nad 12.000 srednjoškolaca, pokazala je da oko sedam odsto njih koristi vejp, a da od njih oko 45 odsto ne može da izdrži ceo školski dan bez vejpa.

Profimedia
 

- To pokazuje novi nivo zavisnosti za koji nismo znali da postoji - rekla je Suzen Kas iz te organizacije.

Portparol vlade Velsa je kazao za Bi-Bi-Si da deca nikad ne bi trebalo da koriste vejp i da vlade Velike Britanije i Velsa rade zajedno na Zakonu o duvanu i vejpovima da bi smanjile "privlačnost, dostupnost i pristupačnost vejpova deci".

- Ovaj zakon će nam omogućiti da regulišemo ukuse i sastave vejpova, njihovo pakovanje i mesto gde će biti smešteni u prodavnicama da bismo sprečili njihovu promociju i dostupnost deci - dodao je portparol velške vlade.

On je rekao da je u planu i zabrana jednokratnih vejpova do 1. aprila sledeće godine zbog njihovog značajnog uticaja na okolinu, kao i zato što su očigledno povezani s povećanom upotrebom kod dece.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike