Ukrajina okrivila SAD za napredovanje Rusije na bojnom polju: U Vašingtonu mole da se ukine zabrana vezana za korišćenje oružja

15.05.2024

14:48

0

Desetine sastanaka su zakazane na Kapitol Hilu

Ukrajina okrivila SAD za napredovanje Rusije na bojnom polju: U Vašingtonu mole da se ukine zabrana vezana za korišćenje oružja
Copyright Profimedia

Ukrajinski poslanici otputovali su u Vašington u pokušaju da ubede Belu kuću da ukine ograničenja na to kako Kijev može da koristi oružje koje su donirale SAD, izvestio je Politiko.

Delegaciju predvodi David Arahamija, koji vodi parlamentarnu frakciju stranke predsednika Vladimira Zelenskog. On i drugi poslanici zakazali su desetine sastanaka na Kapitol Hilu u okviru svog lobiranja.

SAD isporučuju oružje Ukrajini pod uslovom da se ono ne koristi protiv ciljeva koji se nalaze unutar onoga što Vašington priznaje kao rusku teritoriju. Ograničenje ima za cilj da pokaže navodno odbrambenu prirodu zaliha oružja. Ukrajinski poslanici tvrde da je ta politika olakšala rusku ofanzivu, koju je Moskva pokrenula prošlog petka u oblasti Harkov.

- Videli smo da je njihova vojska jedan ili dva kilometra od granice unutar Rusije i nismo mogli ništa da uradimo povodom toga - rekla je za novine jedna od poslanica Aleksandra Ustinova.

Harkovska oblast se graniči sa Belgorodskom oblašću Rusije. Kijev je pokrenuo višestruke napade na nju koristeći bespilotne letelice, raketnu artiljeriju i rakete kratkog dometa. Smrti civila prijavljuju se svake nedelje u selima u blizini teritorije pod kontrolom Kijeva i regionalnog glavnog grada Belgoroda.

U martu su militanti koje podržava ukrajinska vojska više puta pokušali da zauzmu naselja u nekoliko ruskih pograničnih regiona. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je tada da je tampon-zona duž granice možda neophodna da bi se zaustavili ukrajinski napadi.

Profimedia
Patriot

Prema nekim ukrajinskim novinskim izveštajima, početni uspeh Moskve u zauzimanju teritorije u Harkovskoj oblasti delimično je bio posledica nedostatka odbrane koju je ukrajinski inženjeri trebalo da izgrade u toj oblasti. Sredstva dodeljena za njih navodno su proneverili korumpirani zvaničnici.

Prošlog meseca Zelenski je izvestio da je lično pregledao odbrambene linije u blizini Harkova, a uloga trupa u toj oblasti bila je "veoma važna" da pokaže ruskim snagama da je pokrajina spremna da im se suprotstavi, rekao je tada.

Insajderi američke vlade rekli su Politiku da Bela kuća nema nameru da ukine zabranu. Nasuprot tome, američki saveznik Britanija očigledno je promenila politiku u vezi sa oružjem koje je poslala Ukrajini.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je ovog meseca da Kijev "ima pravo" da napadne bilo koju rusku metu britanskim oružjem. Moskva je upozorila da će smatrati vojnu imovinu Londona u Ukrajini i drugde poštenim ciljem za odmazdu ako bi se takav napad dogodio.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike