SAD "neočekivano" pronašle rakete ATACMS za Ukrajinu: Nismo znali da ih imamo

09.09.2023

19:14

0

Kijev traži te rakete više od godinu dana, ali su SAD do sada oklevale zbog straha da će time podstaći sukob širih razmera sa Rusijom

SAD "neočekivano" pronašle rakete ATACMS za Ukrajinu: Nismo znali da ih imamo
Ilustracija - Copyright South Korea Defense Ministry via AP

Amerika će verovatno obezbediti Ukrajini rakete dugog dometa ATACMS nakon što je pronađen višak u inventaru Pentagona, rekla su dva neimenovana zvaničnika za Ej-Bi-Si.

Kijev traži te rakete više od godinu dana, ali su SAD do sada oklevale zbog straha da će time podstaći sukob širih razmera sa Rusijom.

"One stižu", rekao je jedan od zvaničnika za Ej-Bi-Si, dok je drugi napomenuo da je transfer raketa "još na stolu" i da će konačno odobrenje dati američki predsednik Džozef Bajden. 

Korišćen od strane američkih snaga u Zalivskom ratu i ratu u Iraku, taktički raketni sistem MGM-140 ima domet do 300 kilometara i može biti ispaljen iz višecevnog raketnog bacača M270 i M142 HIMARS koje su SAD i Velika Britanija već poslali u Ukrajinu.

Domet ATACMS bi omogućio ukrajinskim snagama da gađaju ciljeve dublje iza ruskih granica, uključujući i Krim. Iz tog razloga, SAD od prošle godine odbijaju ukrajinske zahteve za isporuku raketa, a američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je rekao novinarima prošlog jula da "iako je ključni cilj SAD da podrže i odbrane Ukrajinu, drugi ključni cilj je da osiguraju da se ne nađu u situaciji u kojoj se ide ka trećem svetskom ratu".

Profimedia
 

 

Zvaničnici Bele kuće i Pentagona takođe su ranije istakli da SAD imaju premalo raketa u zalihama. 

Ipak, oba zvaničnika su rekla za Ej-Bi-Si da je Amerika otkrila da imaju "više ATACMS u inventaru nego što je prvobitno procenjeno". Ej-Bi-Si je opisao to otkriće kao iznenađujuće. Količina i stanje raketa još nisu poznati, a Bela kuća je navodno odobrila njihovu upotrebu za gađanje Krima. 

"Mislim da bi mete na Krimu bile komanda i kontrola, logistički centri – posebno skladišta za municiju – i vazdušne baze", rekao je bivši oficir CIA i zamenik pomoćnika sekretara za odbranu Mik Malroj za Ej-Bi-Si. 

Međutim, Kijev je takođe koristio zapadno oružje za napad na civilne ciljeve na Krimu, uključujući nekoliko mostova koje su ovog leta pogodile britanske krstareće rakete "storm šedou". Krimski most – koji povezuje poluostrvo sa ruskim kopnom – takođe je napadnut kamionom bombom i pomorskim dronovima, pri čemu je u oba napada poginulo ukupno pet civila.

Moskva je više puta upozoravala da bi zapadne isporuke naprednijeg naoružanja Ukrajini mogle da izazovu veliku eskalaciju neprijateljstava. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike