Peter Sijarto: Aktivnosti Evrope i SAD jednake pripremama za svetski rat

21.04.2024

20:35

0

Sijarto je rekao da lideri Evrope i NATO "pate od ratne psihoze i osećaju se kao da su u ratu sa Rusijom"

Peter Sijarto: Aktivnosti Evrope i SAD jednake pripremama za svetski rat
Peter Sijarto - Copyright AP Photo/Denes Erdos

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto ocenio je danas da su aktivnosti Evrope i NATO-a jednake pripremama za svetski rat.

Sijarto je rekao da lideri Evrope i NATO "pate od ratne psihoze i osećaju se kao da su u ratu sa Rusijom", dok mađarska vlast "ne smatra da su dešavanja u Ukrajini njen rat", prenosi MIT.

Mađarska vlast želi da se rat završi što pre, naveo je Sijarto, i ocenio da su najveće šanse da se to desi ako na izborima za Evropski parlament i za američkog predsednik pobede kandidati koji su za mir.

Sijarto je kazao da je NATO, od ranijeg stava da nije učesnik u ratu između Rusije i Ukrajine, došao do toga da "su neke zemlje članice to počele da menjaju i guraju NATO u koordinatorsku ulogu u snabdevanju Ukrajine oružjem i vojnim obučavanjem".

U takvih operacijama, upozorio je Sijarto, Mađarska neće učestvovati.

- Nezgodno je takmičiti se sa najvećom vojnom supersilom na svetu i snabdevanje oružja će samo prolongirati rat. Nijedna strana ne može da pobedi u ovom ratu, on može biti završen samo pregovorima - ocenio je Sijarto.

- Kao ozbiljni donosioci odluka, naš glavni zadatak je da sačuvamo sigurnost Mađara, a to znači ostajanje izvan rata - dodao je Sijarto.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike