Američki Kongres usvojio nacrt zakona o abnormalnoj pomoći Ukrajini; Peskov poručio: "Razoriće je!"

20.04.2024

20:20 >> 20:47

0

Nakon Predstavničkog doma, sada je na Senatu da usvoji zakone i da ih potpiše predsednik Džozef Bajden, kako bi stupili na snagu

Američki Kongres usvojio nacrt zakona o abnormalnoj pomoći Ukrajini; Peskov poručio: "Razoriće je!"
Copyright Profimedia

Dvostranačka većina u Predstavničkom domu Kongresa SAD glasala je večeras u korist zakona o slanju dodatne vojne pomoći Ukrajini, što je samo deo paketa pomoći vrednog 95 milijardi dolara, koje će, kako piše Rojters, biti poslat saveznicima širom sveta.

Glasanje se nastavlja, a kako javljaju američki mediji, Kongres je usvojio zakon kojim će biti zamrznuta ruska sredstva u iznosu od 8,1 milijardi dolara poslata kao pomoć Ukrajini.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je nacrt zakona o dodatnoj pomoći Ukrajini od skoro 61 milijarde dolara.

Glasalo se i o aplikaciji TikTok, koji je u kineskom vlasništvu, i odlučeno je da ta mreža bude zabranjena u SAD.

Nakon Predstavničkog doma, sada je na Senatu da usvoji zakone i da ih potpiše predsednik Džozef Bajden, kako bi stupili na snagu.

Peskov: Pomoć će samo razoriti Ukrajinu

U slučaju konfiskacije ruskih aktiva SAD će morati da odgovaraju. Taj potez će naneti štetu reputaciji Amerike, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Profimedia
 

On je reagovao na odluku Predstavničkog doma američkog Kongresa da usvoji nacrt zakona o konfiskaciji ruskih aktiva i izdvajanju pomoći za Ukrajinu u iznosu preko 60 milijardi dolara.

- Odluka Predstavničkog doma o pomoći Kijevu je bila očekivana, to će samo još više razoriti Ukrajinu - rekao je on.

Oglasio se Zelenski: Ameriko, hvala ti

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je Predstavničkom domu Kongresa SAD što je usvojio zakon o vojnoj pomoći Ukrajini vredan 61 milijardu dolara.

Profimedia/Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu
 

- Zahvalan sam obema partijama, Predstavničkom domu, i lično predsedavajućem Doma Majku Džonsonu zbog odluke da postave istoriju na pravi koloskek - naveo je Zelenski na platformi X (Tviter).

On je istakao da će demokratija i sloboda uvek značiti u svetu i da "nikada neće omanuti dokle god Amerika pomaže u očuvanju tih vrednosti".

- Ključni američki zakon o pomoći Ukrajini usvojio je Predstavnički dom, što će sprečiti širenje rata, sačuvati hiljade života, i pomoći našim nacijama da budu jače. Mir i bezbednost mogu biti dostignute samo kroz snagu - istakao je Zelenski.

On je dodao da se nada da će zakon biti podržat u Senatu i poslat predsedniku SAD Džozefu Bajdenu.

"Ameriko, hvala ti", dodao je.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike