Najveći deo američke pomoći Ukrajini troši se u SAD: Ovde odlazi novac

08.04.2024

23:33

1

Predstavnički dom Kongresa i dalje nije odobrio novi paket pomoći u vrednosti od 60 milijardi dolara Kijevu

Najveći deo američke pomoći Ukrajini troši se u SAD: Ovde odlazi novac
Ukrajina dolari - Copyright Profimedia Pixabay AP/Susan Walsh/Aaron Chown

Najveći deo novca troši se u fabrikama oružja poput fabrike Jork u Skrentonu u Pensilvaniji, jedne od mnogih vojnih industrijskih postrojenja koja su dobila kongresne fondove kao podršku ukrajinskoj borbi.

- Ta postrojenja idu od privatnih fabrika, preko vladinih laboratorija, do fabrika municije koje su iz vremena Prvog ili Drugog svetskog rata, pa im je očajnički potrebna modernizacija - rekla je članica organizacije ''Ameički preduetnčki institut'' Mekenzi Iglen.

Predstavnički dom Kongresa i dalje nije odobrio novi paket pomoći u vrednosti od 60 milijardi dolara Kijevu, dok Kijev za poslednje teritorijalne gubitke krivi nedostatak municije.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

- Niko se ne slaže sa onim što je Putin učinio. Ali kada uzimamo naše teško zarađene poreske dolare i šaljemo ih 5.000 milja daleko bez ikakvog kraja na vidiku, a naša granica je u međuvremenu širom otvorena i naši američki građani su ubijani na ulicama, to je problem - rekao je republikanski predstavnik Pensilvanije u Predstavničkom domu Kongresa SAD Skot Peri.

On je istakao da su fabrike proizvođači oružja bile u prilici da povećaju broj radnih mesta, kao i da je zbog vladinog novca grad Skrenton ekonomski ojačao.

- Broj zaposlenih je svakako porastao i verujem da će nastaviti da raste kako bi mogao da pokrije proizvodne linije koje instaliramo - rekao je on.

Demokrata iz Penslivanije i član Predstavničkog doma Kongresa, Met Kartvrajt rekao je da će nova radna mesta napraviti razliku u mestima kao što je Skrenton.

- To je veliki podstrek. Skrenton u severoistočnoj Pensilvaniji je na neki način ekonomski napredovao - rekao je on.

On je dodao da SAD nikako ne smeju okrenuti leđa Ukrajini.

- To ne samo da nije američki. Uvek smo se zalagali za demokratiju i slobodu, gde god da postoji. I ne mislim da bismo sada trebali da promenimo tu politiku - rekao je Kartvajt.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike