Preokret pred izbore: Vrhovni sud Indije odložio presudu Rahulu Gandiju!

04.08.2023

12:37

0

Zbog uvrede na račun Modija mogao bi da provede dve godine u zatvoru

Preokret pred izbore: Vrhovni sud Indije odložio presudu Rahulu Gandiju!
Copyright AP Photo/Altaf Qadri, File

Vrhovni sud Indije u petak je odložio presudu za klevetu Rahula Gandija, što je važan potez za bivšeg predsednika glavne opozicione stranke u zemlji koji je u sukobu sa vlašću bio diskvalifikovan kao poslanik nakon suđenja za koje je tvrdio da je politički motivisano.

Naredba Vrhovnog suda otvara put parlamentu da vrati Gandiju status poslanika i dozvoli mu da stane na crtu premijeru Narendri Modiju na izborima 2024.

Gandijev advokat, K. C. Kaušik, potvrdio je presudu za "Press Trust of India", jednu od najvećih indijskih novinskih agencija, i rekao da bi parlament trebalo da mu vrati status poslanika „što pre".

Gandi, bivši lider Indijskog nacionalnog kongresa, proglašen je krivim za klevetu i osuđen na dve godine zatvora u martu zbog govora koji je održao tokom predizborne kampanje 2019.

Gandijeva Kongresna stranka osudila je presudu, optužujući Modija da koristi sudove kao način da izbaci iz parlamenta i ućutka svoje kritičare.

Od tada je opozicioni lider višen mnogo puta u sudnicama, boreći se za suspenziju kazne koja bi mu omogućila da bude ponovo na funkciji poslanika.

Profimedia
Rahul Gandi

Prema indijskom zakonu, član parlamenta može biti diskvalifikovan zbog izbornih prekršaja, uključujući „promovisanje neprijateljstva između dve grupe“, podmićivanje, neprimeren uticaj ili personifikaciju - čin glasanja umesto drugog glasača.

Ako je poslanik osuđen za bilo koje drugo krivično delo i osuđen na dve godine ili više, on takođe može biti diskvalifikovan.

Gandija je sud u zapadnoj državi Gudžarat proglasio krivim za klevetu zbog govora koji je održao 2019. godine, u kom je naveo da se lopovi prezivaju kao Modi. Gudžarat je država kojom je Modi upravljao pre nego što je postao premijer.

Gandi je prošle godine prepešačio 3.500 kilometara širom Indije da bi se susreo sa glasačima i oživeo interesovanje za Kongres - nekada moćnu stranku koja se poslednjih godina bori da pridobije glasače.

AP Photo/Aurelien Morissard, Pool
Narendra Modi

Prošlog meseca, Kongres i nekoliko drugih opozicionih partija udružili su se da formiraju savez, poznat kao INDIJA, u pokušaju da svrgnu Modija na izborima sledeće godine.

Međutim, dok INP može računati na popularnost Modija, dok savez INDIJA još nije predložio lidera koji bi ga izazvao sledeće godine. Gandi je jedna od retkih opozicionih ličnosti za koje se smatra da imaju moć i prepoznatljivost imena da se suprotstave Modiju na opštim izborima.

On je sin bivšeg indijskog premijera Radživa Gandija. Njegova baka Indira Gandi bila je prva žena lider Indije, a njegov pradeda, Džavaharlal Nehru, bio je prvi premijer zemlje.

Njegova baka je ubijena dok je bila na funkciji, a otac u eksploziji bombe dok je vodio kampanju u južnoj državi Tamil Nadu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike