Vojni ekspert otkriva zašto je Gvozdena kupola zakazala! Nije otkrila Hezbolahov dron i projektile poslate na izraelsko selo

18.04.2024

19:43

0

O razlozima uspeha operacije, Muhamed Abas je rekao da su svi izraelski centri za praćenje i kontrolu duž libanske granice gađani od 7. oktobra prošle godine

Vojni ekspert otkriva zašto je Gvozdena kupola zakazala! Nije otkrila Hezbolahov dron i projektile poslate na izraelsko selo
Gvozdena kupola - Copyright Profimedia

Vojni ekspert pukovnik Muhamed Abas rekao je da je neuspeh Izraela da otkrije bespilotne letelice i projektile korišćene u napadu na Arap al-Aramšu rezultat njihovog niskog leta i brzine raketa pri pogađanju cilja.

U napadu je ranjeno 14 vojnika, od kojih šest u teškom stanju, a izveden je dronovima i protivtenkovskim projektilima, saopštila je izraelska vojska.

Abas je tokom intervjua za Al Džaziru objasnio da je upotreba ove vrste malih jurišnih dronova sa projektilima Burkan, koji stignu do cilja za nekoliko sekundi, dovela do deaktivacije Gvozdene kupole.

Profimedia
 

On je dodao da napad "potvrđuje preciznost izviđanja (libanskog) otpora", ističući da je kašnjenje u izveštavanju o operaciji i razmerama gubitaka posledica pokušaja izraelske vojske da umanji frustracije svojih vojnika i doseljenici.

Veliki gubici

Vojni ekspert je operaciju opisao kao kvalitativnu jer je precizno pogodila ciljeve i dovela do velikih gubitaka, a nije isključio da će oni (gubici) biti i veći od onih koji se pominju u saopštenju izraelske vojske.

O razlozima uspeha operacije, Abas je rekao da su svi izraelski centri za praćenje i kontrolu duž libanske granice gađani od 7. oktobra prošle godine.

On je istakao da je otpor u Libanu gađao mnoge osetljive izraelske vojne centre, uključujući i bazu Meron, koja uključuje deo Gvozdene kupole, napominjući da libanski otpor i dalje koristi samo poznato oružje, poput projektila Falak i Burkan i jurišnih dronova.

Profimedia
 

Ti napadi su, prema mišljenju vojnog eksperta, „odvukli pažnju neprijatelja sa libanskih boraca otpora koji su dejstvovali na granici“, uz napomenu da je Izrael ove kule zamenio satelitima, ali nije mogao da prati sva kretanja Libanaca.

Abas nije isključio izraelski napad na Liban, posebno u svetlu daljeg kaljenja desnice, ali je rekao da će konačnu odluku o takvom napadu doneti Sjedinjene Države, u zavisnosti od toga da li žele da se rat proširi ili ne.

Šta je Gvozdena kupola?

Gvozdena kupola je protivraketni odbrambeni sistem koji je razvio Izrael zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama. Zvanično poznat kao "Iron Dome" (Gvozdena kupola), ovaj sistem je dizajniran da otkriva, prati i presreće kratkodometne rakete, artiljerijske projektile i bespilotne letelice koje se lansiraju na Izrael.

Gvozdena kupola je postao ključni deo Izraelove odbrane od raketnih napada i bio je veoma efikasan u zaštiti civilnih ciljeva od raketa ispaljenih iz pojasa Gaze i drugih pretnji. Sistem koristi naprednu tehnologiju za brzo otkrivanje i presretanje pretnji u vazduhu, omogućavajući izraelskim odbrambenim snagama da reaguju brzo i precizno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike