Iran ispalio u pravcu Izraela još 70 raketa, jake eksplozije širom zemlje; Dečak teško ranjen (VIDEO)

14.04.2024

01:04 >> 02:18

0

Iran je lansirao dronove kamkaze i ispalio balističke rakete na Izrael, napadu se pridružio i Hezbolah koji je poslao 100 dronova

Iran ispalio u pravcu Izraela još 70 raketa, jake eksplozije širom zemlje; Dečak teško ranjen (VIDEO)
Copyright Profimedia

Iran pokrenuo napad dronovima na Izrael kao odgovor na uništenje konzulata

Nakon što je u ponedeljak došlo do uništenja zgrade iranskog konzulata u Damasku, Iran je odgovorio pokretanjem napada dronovima na Izrael.

Snage Iranske Revolucionarne garde potvrdile su da je napad započeo i objasnile da je to odgovor na nedavni napad na iranski konzularni objekat u Damasku.

Stalna misija Irana pri Ujedinjenim nacijama izdala je saopštenje u kojem se navodi da je iranski napad na Izrael završen, ali upozorava na znatno oštriji odgovor u slučaju daljih izraelskih grešaka.

Izjava je objavljena na društvenoj mreži X, gde se ističe da je vojna akcija sprovedena u skladu sa članom 51 Povelje Ujedinjenih nacija, koji omogućava pravo na samoodbranu. "Naš odgovor na agresiju cionističkog režima bio je pravedan i meren. Međutim, ako Izrael napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti znatno oštriji," naglašava se u saopštenju.

Kako je tekao napad Irana na Izrael možete pročitati u našem blogu UŽIVO:

   02.17 - Oglasio se Gutereš


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš poručio je da osuđuje napad Irana na Izrael i pozvao da se momentalno obustavi.

On je istakao da je duboko zabrinut zbog realne opasnosti od eskalacije situacije u regionu.
„Iran je narušio povelju UN i pokazao da predstavlja pretnju globalnom miru i bezbednosti. Gde je vaš glas? Gde je vaša osuda? Probudite se“, napisao je stalni predstavnik Izraela Gilan Erdan na mreži Iks.
 

   01.50 - Iran je ispalio u pravcu Izraela još 70 raketa

   01.17 - Reporter AFP-a: Eksplozije u Jerusalimu i Jerihonu
 

​Nekoliko eksplozija čulo se u Jerusalimu oko 1.45 u nedelju po lokalnom vremenu (00.45 po srednjeevropskom vremenu), nakon čega su ubrzo začule sirene, javili su izveštači AFP-a.

Izveštač agencije Frans pres takođe je čuo eksplozije u Jerihonu na okupiranoj Zapadnoj obali, dok je izraelska vojska saopštila da je oglasila sirene u južnom regionu Negeva.

   01.02 - Ranjen dečak

Posle napada na jugu Izraela, spasilačka služba Magen David Adom saopštila je da leči desetogodišnjeg dečaka iz oblasti Arada koji je teško ranjen, preneo je izraelski list Haarec.

00.54 -  Izraelska PVO presreće iranski napad

Iznad Jerusalima se čuju eksplozije i sirene.

Kako piše CNN, njihovi novinari su prisustvuju presretanju iranskih dronova i raketa iznad Jerusalima.

 


01.00 - Tramp: Napad Irana na Izrael se ne bi dogodio da sam ja predsednik SA
.

Profimedia
 

Bivši predsednik SAD Donald Tramp poručio je da se napad Irana na Izrael nikada ne bi dogodio da je on i dalje predsednik.

"Izrael je napadnut. Ovo nikada nije smelo da se desi. Ovo se nikad ne bi dogodilo da sam ja predsednik", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži TruthSocial. Tramp tvrdi da je predsednik SAD Džo Bajden snimio video-obraćanje povodom iranskog napada, ali da snimak nije objavljen po nagovoru njegovih saradnika

00.55 - Amerikanci oborili iranski dron

Američki sistemi protivvazdušne odbrane na Bliskom istoku presreli su iranski dron, prenosi Rojters.

00.53 - Oglasile se sirene za vazdušnu opasnost u Jerusalimu i širom juga Izraela

Širom južnog Izraela večeras su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost usled napada Irana, javljaju lokalni mediji. Sirene su se oglasile u Beršebi, Dimoni, Nevatimu i drugim oblastima, prenosi Times of Israel, a CNN javlja da su se sirene oglasile i u Jerusalimu.

00.45 - Oglasila se misija Irana pri Ujedinjenim nacijama

Stalna misija Irana pri Ujedinjenim nacijama izdala je saopštenje u kojem se navodi da je iranski napad na Izrael završen, ali upozorava na znatno oštriji odgovor u slučaju daljih izraelskih grešaka.

 

 

Izjava je objavljena na društvenoj mreži X, gde se ističe da je vojna akcija sprovedena u skladu sa članom 51 Povelje Ujedinjenih nacija, koji omogućava pravo na samoodbranu. "Naš odgovor na agresiju cionističkog režima bio je pravedan i meren. Međutim, ako Izrael napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti znatno oštriji," naglašava se u saopštenju.

00.43 Tel Aviv na udaru -  Doleću prve rakete, čuju se sirene i detonacije!

Sirene su se oglasile nakon iranskog napada dronovima i raketama na Izrael. 

"Tel Aviv upravo", objavilo je jedan stanovnik izraelskog grada na koje su upravo doletele prve iranske rakete.

 

00.40 - Iranski i libanski narod slavi na ulicama, nakon napada na Izrael

Iranski narod okupio se večeras na ulicama Teherana u znak podrške napadu Iranske revolucionarne garde na Izrael, javlja Nešnal indipendent. U toku su proslave i na ulicama Libana nakon napada Irana na Izrael, dodaje ovaj medij na svom nalogu na društvenoj mreži Iks. 

00.35 Izrael zatvorio vazdušni prostor posle iranskog napada

Izrael će danas u 5.30 (lokalno vreme), po uputstvu odbrambenog establišmenta, zatvoriti svoj vazdušni prostor za međunarodne i domaće letove, nakon iranskog napada dronovima i raketama na Izrael.

Aerodrom Ramon u Dolini Timna na jugu Izraela će takođe biti zatvoren, preneo je portal Ynet. Od javnosti se traži da proveri sa avio-kompanijama i veb-sajtom Uprave za aerodrome u vezi sa novim vremenima letova pre dolaska na aerodrom.

00.31 - Oglasila se Evropska Unija povodom napada Irana na Izrael

 

Evropska unija najoštrije osuđuje neprihvatljivi iranski napad na Izrael, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Ovo je eskalacija bez presedana i ozbiljna pretnja regionalnoj stabilnosti", naveo je Borelj na platformi X.

00.24 - Iran ispalio i hipersonične rakete

Islamska revolucionarna garda je objavila snimak rakate na mrežama uz natpis: "4.000 sekundi do Izraela".

 

 

 

 

 

 

00.21 - Poruka Iranske državne televizije

Iranska državna televizija izvestila je da Izrael treba da se primiri ili će "Hezbolah ući sa severa, a Sirijci sa Golanskih visova".

 

23.57 - U Izraelu zatvorene sve škole i univerziteti

U Izraelu su večeras zatvorene škole i univerziteti, a prethodno je uvedeno ograničenje javnih okupljanja na 1.000 ljudi zbog napada Irana, javlja CNN.

Izraelski zvaničnici poručili su lokalnom stanovništvu da ne paniči, ali da budu u pripravnosti, prenosi američka televizija.

23.43 - Oglasio se iranski ministar odbrane

"Ako se odgovori na naše napade, započećemo drugu fazu naše operacije", poručio je iranski ministar odbrane, prenose mediji.

23.37 -  Ko su "CyberAv3ngers" hakeri?

Hakerska grupa "CyberAv3ngers", za koju se veruje da deluje u koordinaciji sa iranskim vojnim snagama, izvela je sajber napade na izraelsku elektroenergetsku mrežu.

Više o njima čitajte u odvojenom tekstu

23.30 - Hezbolah lansirao 100 dronova

Libanski pokret Hezbolah potvrdio da je da se priljučio napadu na Izrael.

 

 

Čak četiri zemlje su pokrenule vojne operacije protiv Izraela: Iran, Irak, Liban i Jemen. 

23.05 - Amerika se uključuje u rat 

Desetine bespilotnih letelica lete iz Irana ka Izraelu, javili su u subotu uveče izraelski mediji pozivajući se na izraelske i američke obaveštajne podatke, prenosi Jerusalem post.

Američki lovci nalaze se na nebu iznad Iraka i Jordana i spremni su da presreću iranske dronove, prenose mediji.

22.52 - Huti se pridružili napadu!

Jemesnki Huti koji su deklarativno u ratu sa Izraelom od početka oktobra 2023. godine pridružili su se u subotu uveče 13. aprila u napadu na Izrael.

22.40 - Lansiran novi napad

Drugi talas dronova lansiran je iz Irana ka izraelskoj teritoriji, preneo je Tajms of Izrael pozivajući se na iranske medije.

 

 

Desetine bespilotnih letelica lansirano je prethodno u prvom talasu sa iranske teritorije prema Izraelu, preneli su izraelski mediji.

22.30 - Oglasio se Pentagon

Sjedinjene Države su svesne izveštaja da je Iran lansirao bespilotne letelice ka Izraelu, ali nemaju šta da podele u ovom trenutku, rekao je portparol Pentagona za RIA Novosti.

„Svesni smo izveštaja, ali u ovom trenutku nemam šta da podelim“, rekao je zvaničnik.

22.24 Hitno obraćanje izraelske vojske: Spremni smo

Izraelska vojska se hitno oglasila. Kako kažu, spremni su da se pozabave iranskim bespilotnim letelicama čim stignu.

Iran je lansiranjem desetina dronova pokrenuo napad na Izrael, a procenjuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da pređu udaljenost i stignu do meta.

 

 

Već nekoliko dana se iščekuje napad Irana na Izrael, nakon što su Izraelci pogodili iranski konzulat u Siriji.

Izraelske vlasti su poručile ranije kako su spremni za odbranu i da očekuju iranski napad. S tim u vezi su zabranili okupljanja širom zemlje.

22.20 - Prijavljen nestanak struje u Tel Avivu

U mnogim okruzima Tel Aviva večeras je prijavljen veliki nestanak struje usled velikog sajber napada na izraelsku elektroenergetsku mrežu, javila je libanska TV mreža Al Majadin.

Sajber hakerska grupa pod imenom „Sajber osvetnici“ je u saopštenju navela da preuzima odgovornost za isključenje struje na različitim delovima "okupiranih teritorija".

Grupa je naglasila da je izvela ovaj sajber napad od juga ka severu kao odgovor na zločine izraelskog režima u Gazi.

22.10 - Zvaničnici potvrdili

Novinar američkog portala Aksios Barak Ravid objavio je večeras na platformi X (Tviter) da je Iran pokrneuo napad na Izrael koristeći nekoliko desetina dronova

22.00 - Iran je lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu. 

 

 

Vest prenosi Jerusalem post.

Podsetimo, izraelske vazduhoplovne snage su 1. aprila uveče pogodile zgradu iranskog generalnog konzulata u glavnom gradu Sirije Damasku.

Ministarstvo odbrane Sirije je pojasnilo da je zgrada iranskog konzulata potpuno uništena u napadu.

Kako prenosi agencija Tasnim, pet ljudi je tada poginulo, a 12 je povređeno. Iranski ambasador u Siriji rekao je da će Teheran odlučno odgovoriti na akcije Izraela.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike