SAD su bile besne na Izrael jer ih nije obavestio o planu za napad na iranski konzulat: Javno su ih podržavali, a iza kulisa kritikovali

18.04.2024

11:59

0

Planiranje izraelskog napada na zgradu u Siriji počelo je dva meseca ranije

SAD su bile besne na Izrael jer ih nije obavestio o planu za napad na iranski konzulat: Javno su ih podržavali, a iza kulisa kritikovali
Copyright Profimedia

Američki zvaničnici bili su besni što je Izrael 1. aprila pokrenuo napad na iranski konzulat u Siriji bez prethodnog konsultovanja sa Vašingtonom, prenose američki mediji pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike.

Američki zvaničnici su javno izrazili podršku Izraelu, ali su privatno negodovali što je Tel Aviv preduzeo takvu akciju protiv Irana bez konsultacija sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema izveštaju, Izrael je pogrešno procenio, verujući da Teheran neće oštro odgovoriti na napad 1. aprila.

Planiranje izraelskog napada na zgradu u Siriji počelo je dva meseca ranije, a meta je bio Mohamed Reza Zahedi, komandant iranskih elitnih snaga Kuds za Siriju i Liban, ogranka Korpusa Čuvara Islamske revolucije, navodi se u izveštaju.

Izraelski ratni kabinet je 22. marta odobrio operaciju, prema internoj izraelskoj odbrambenoj evidenciji.

AP Photo/Omar Sanadiki
 

Vazdušni napad na konzulat iranske ambasade u Damasku izvršen je 1. aprila, a u njemu je zgrada potpuno uništena. Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) saopštila je da je u napadu ubijeno sedam njenih pripadnika, uključujući dva komandanta. Ministarstvo zdravlja Sirije saopštilo je 2. aprila da su u napadu poginula i četiri Sirijca, a da je 13 osoba povređeno.

Iranski IRGC je prošle nedelje lansirao više od 300 dronova i projektila na Izrael u prvom direktnom napadu na izraelsku teritoriju, prema podacima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF). Portparol IDF Danijel Hagari rekao je da je Izrael presreo 99 odsto vazdušnih ciljeva koje je ispalio Iran, uključujući sve dronove.

Ruski zvaničnici su više puta naglašavali da je osnovni uzrok događaja na Bliskom istoku nerešen palestinsko-izraelski sukob i pozvali bliskoistočne političare da pažljivo vuku poteze.

Vladimir Putin je razgovarao o eskalaciji na Bliskom istoku sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem u telefonskom razgovoru i izrazio nadu da će sve uključene strane biti uzdržane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike