Izraelski analitičari tvrde da postoje 4 opcije za odgovor Iranu: Teheran kaže da su njihovi ciljevi postignuti

18.04.2024

07:18

0

Noam Amir je rekao da postoje četiri opcije kada je reč o obliku i razmerama izraelskog odgovora i njegovim ciljevima

Izraelski analitičari tvrde da postoje 4 opcije za odgovor Iranu: Teheran kaže da su njihovi ciljevi postignuti
Copyright Profimedia

Izraelski mediji posvetili su dosta prostora razgovorima o očekivanom izraelskom odgovoru na nedavni napad Irana dronovima i projektilima, dok su mišljenja analitičara i bivših vojnih komandanata podeljena oko načina, vremena i mesta takvog odgovora.

Neki od njih smatraju da pokretanje izraelskog napada samo da bi se odgovorilo “nije vredno toga, jer ne treba otvarati novi borbeni front koji Izraelu uopšte nije potreban”. Drugi, pak, smatraju da Izrael ima dva otvorena fronta i da nije ispravno otvarati novi front koji bi bio složeniji i skuplji.

Izraelski kanal Kan 11 prenosi reči vojnog analitičara koji smatra da se prilikom izraelskog odgovora trebaju uzeti u obzir određena ograničenja, poput potrebe za koordinacijom sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Izraelski kanal pojašnjava da je jedno od tih ograničenja sprečiti uvlačenje u totalni regionalni rat na Bliskom istoku, stoga zaključuje da odgovor mora biti vrlo ograničen i izveden na takav način da se spreči i obuzda odgovor Iran.

Četiri opcije za odgovor

S druge strane, Noam Amir, vojni analitičar izraelskog lista Makor Rishon, rekao je da postoje četiri opcije kada je reč o obliku i razmerima izraelskog odgovora i njegovim ciljevima. Ističe da je prva opcija napad velikih razmera na strateške objekte, ali je isključio mogućnost da će Izrael napasti iranska nuklearna ili naftna postrojenja.

Profimedia
 

Druga opcija je “ograničeni” napad, kao što je napad na jednu ili sve iranske fabrike raketa ili skladišta, “kako bi se naplatila visoka cena lokacijama koje je Iran koristio”, kaže Noam Amir.

Treća opcija, smatra vojni analitičar, odnosi se na napad koji ne bi prerastao u rat, odnosno pokretanje intenzivnog i efikasnog napada, ali bez preuzimanja odgovornosti za njega.

Četvrta opcija je izvođenje atentata na nekog od visokorangiranih komandanta Iranske revolucionarne garde ili nekog od istaknutih vođa u organizacijama koje su povezane s Iranom.

Sve opcije otvorene

Sa svoje strane, Israel Ziv, bivši šef izraelske vojne obaveštajne službe, postavlja pitanje je li vredno otvoriti front s Iranom, koji je opisao kao ”najsloženiji, najskuplji i najdugotrajniji”.

Dodaje da bi stvari s Iranom mogle potrajati godinama, pre nego što se prizna da je to strateška greška.

Ziv, u svojim izjavama za izraelski Channel 12, navodi da ”treba ostaviti sve opcije otvorene. Iranci bi mogli ponoviti ovu grešku, a tada bismo, kroz istu ovu koaliciju, mogli preći sa odbrane na napad radi nečega što je vredno toga.

Uništavanje iranskog nuklearnog programa i naftnih postrojenja koja predstavljaju izvor iranskih finansijskih prihoda je nešto zbog čega bi vredelo pokrenuti takav napad”, reko je Ziv.

Iranski napadi na Izrael: Šta su ciljevi i jesu li postignuti?

Nedavni iranski napadi na Izrael izazvali su brojne reakcije i analize u međunarodnoj zajednici. Al Jazeera je razgovarala sa analitičarima i stručnjacima iz Irana kako bi razumela ciljeve ovih napada i procenila njihov uspeh.

Profimedia
 

Muhamed Saleh Sedkian, direktor Arapskog centra za iranske studije, izneo je ključne tačke o ciljevima iranskih napada. Prema Sedkianu, iransko vojno rukovodstvo želi da promeniti dinamiku konflikta sa Izraelom i da smanji izraelsku vojnu nadmoć i pokazati da Iran nije sila koju treba potcenjivati.

''Nebo regije bilo je preplavljeno dronovima i projektilima, što ukazuje na uspeh Irana u promeni pravila sukoba'', istakao je Sedkian, dodajući da su ovi napadi pokazali Iranu kao nezaustavljivu silu.

Husein Rojran, zvaničnik Političkog odbora Udruženja za odbranu palestinskog naroda, takođe se složio s navedenim ciljevima, naglašavajući potrebu za vraćanjem poštovanja prema iranskom narodu.

Međutim, Mansour Haghighatpour, penzionirani brigadni general Iranske revolucionarne garde, smatra da bi odgovor Irana mogao biti oštriji. Ipak, Haghighatpour je naglasio da su postavljeni ciljevi operacije ostvareni.

''Ako Izrael napravi još jednu grešku, naš odgovor će biti žešći, a gubici koje će pretrpeti Izrael, Amerika i njihovi saveznici biće nenadoknadivi'', zaključio je Haghighatpour.

Glavni komandant Iranske revolucionarne garde Hosein Salami rekao je da je njegova zemlja izvela uspešnu ograničenu operaciju i da je gađala položaje s kojih je napadnut iranski konzulat u Siriji. Upozorio je Izrael da će Iran, ako dođe do napada na iranske interese na bilo kojem mestu, odgovoriti kontranapadom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike