IAEA negirala tvrdnje Zapada: Nema dokaza da Iran razvija nuklearno oružje

17.04.2024

17:19

0

Visoki zvaničnik je komentarisao opaske izraelskog izaslanika u UN Gilada Erdana

IAEA negirala tvrdnje Zapada: Nema dokaza da Iran razvija nuklearno oružje
Copyright Profimedia

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nema dokaza da Iran ima aktivan program nuklearnog oružja, rekao je novinarima generalni direktor Rafael Grosi. Visoki zvaničnik je komentarisao opaske izraelskog izaslanika u UN Gilada Erdana, koji je u nedelju izjavio da bi Teheran mogao da dobije nuklearno oružje za nekoliko nedelja.

Grosi je rekao da nije odgovoran za izjave država članica IAEA, ali da sama agencija smatra da je izraelska tvrdnja nepotkrepljena.

- Što se tiče agencije koja tamo sprovodi inspekciju, mi nemamo nikakve informacije ili naznake da u Iranu postoji program nuklearnog oružja - rekao je on novinarima u utorak nakon brifinga članica Saveta bezbednosti UN (SBUN) u Njujorku.

- Činjenica da postoji akumulacija uranijuma obogaćenog na veoma, veoma visokim nivoima ne znači automatski da imaju nuklearno oružje - dodao je Grosi. On je mislio na prethodna otkrića inspektora IAEA o tragovima visoko obogaćenog uranijuma u ​​Iranu.

Prošle nedelje, izraelski ambasador Erdan se obrušio na Teheran na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj diskusiji o iranskom napadu na Izrael. Teheran je pokrenuo ofanzivu tokom vikenda u znak odmazde za napad na njegov konzulat u Siriji 1. aprila, za koji je okrivio Izrael.

Erdan je regionalnog rivala Izraela nazvao "terorističkom državom odgovornom za globalno uništenje“ i zatražio od međunarodnog bezbednosnog tela da razmotri šta bi se dogodilo da je Iran "mogao da lansira nuklearnu bombu“ kada je napao njegovu zemlju.

Teheran je decenijama negirao tvrdnje da razvija nuklearno oružje. Tokom predsedavanja Baraka Obame SAD i druge svetske sile potpisale su sporazum sa Iranom prema kom mu je ponuđeno ublažavanje sankcija i poslovne mogućnosti u zamenu za prihvatanje ograničenja za njegovu nuklearnu industriju. Izrael se glasno protivio sporazumu iz 2015. godine, poznatom kao JCPOA, i lobirao je kod administracije Donalda Trampa, koja je na kraju povukla učešće SAD, efektivno poništivši dogovor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike