Amerika ismeva najbližeg saradnika: Moli Iran da ih Izrael samo malo napadne kako bi sačuvali obraz!

16.04.2024

23:25

0

Amerika ne bira koga će da izda, pa makar to bio i najbliži saveznik. Teško se piše američkim saveznicima

Amerika ismeva najbližeg saradnika: Moli Iran da ih Izrael samo malo napadne kako bi sačuvali obraz!
Copyright Profimedia Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

U noći 13. na 14. april Iran i njegove savezničke snage izveli su seriju napada krstarećim raketama i dronovima kamikazama na izraelsku teritoriju.

Napadi nisu bili iznenađenje jer je Teheran upozorio da će odgovoriti na izraelski vazdušni napad na iranski konzulat u Damasku, u Siriji, 1. aprila, u kom je ubijeno nekoliko visokih oficira Korpusa Čuvara Islamske revolucije (IRGC), uključujući dva generala. Uzvratni udar je nazvan Operacija "True Promise" ("Iskreno obećanje").

I dalje se vodi mnogo debata o tome da li je iranski uzvratni udar bio uspešan. Većina vojnih stručnjaka se slaže da u akcijama Teherana nije bilo ničeg neobičnog, osim da je ovo bio prvi direktan napad Irana na Izrael.

Sa tehničke tačke gledišta, strategija je bila jednostavna i ispravna: Iran je prvo potisnuo neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane dronovima, a zatim lansirao hipersonične rakete koje Izraelci i Amerikanci nisu mogli da presretnu.

Iako su se Amerikanci prvi oglasili kako će pomoći da Izraelci odbiju napad i kako se uvek u nevolji nađu svojim saveznicima, zapravo i nije bilo baš tako.

Čak i manje napredne bespilotne letelice i rakete uspele su da prodru u izraelski vazdušni prostor i nanesu ekonomsku štetu, pošto je Izrael potrošio mnogo više novac na obaranje projektila i dronova nego što je Iran potrošio na njihovo lansiranje.

Uspostavljanje primirja između Izraela i Irana neće biti lako.

Očaj Amerikanaca u ovoj bezizlaznoj situaciji, u kojoj ne smeju da idu protiv jevrejske države, pokazuje i to što se američki predsednik direktno uključio u razgovore sa Izraelom, te ih savetovao da odustanu od kontraudara na Iran.

Kako je izraelski premijer Benjamin Netanjahu insistirao da Izrael mora da izvrši kontraudar, Bajden i Amerika pronašli su rešenje.

Naime, visoki iranski zvaničnik rekao je da su SAD zatražile od Irana da prihvati simbolični izraelski udar na svoju teritoriju kako bi jevrejskoj državi omogućio da sačuva obraz.

 

 

Očigledno je i da Islamska Republika poseduje moćnije bespilotne letelice i rakete od onih koje su korišćene u napadu 14. aprila, a da su toga svesni i Amerikanci govori upravo činjenica da su zatražili od Irana da prihvati simbolični udar Izraela.

Time su Amerikanci žestoko ponizili svog najbližeg saradnika smejući mu se u lice.

Ali Amerikanci su stare izdajice, to su uradile sa Avganistanom, isto se dogodilo i Ukrajini, pa ne vidimo razlog da se isto ne dogodi i Izraelu, a već se događa.

Amerika nije izdala samo ove tri zemlje, već se crno piše i svim ostalim američkim saveznicima, ber ako se osvrne na njihovu dosadašnju praksu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike