Rusija zabrinuta zbog Ostinove tajne hospitalizacije: Zemlja s nuklearnim oružjem mora da bude odgovorna

14.02.2024

10:55

0

Nakon tajnog boravka ministra odbrane SAD u bolnici i Vašington i svet su uznemireni

Rusija zabrinuta zbog Ostinove tajne hospitalizacije: Zemlja s nuklearnim oružjem mora da bude odgovorna
Copyright AP Photo/Kevin Wolf

Zemlja koja poseduje nuklearno oružje mora da pokaže osećaj odgovornosti i dužnosti u slučaju hospitalizacije američkog sekretara odbrane Lojda Ostina, rekao je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Mihail Popov.

- Jasno je da ministar odbrane nije mlada i verovatno nije apsolutno zdrava osoba, kao mnogi američki lideri... Ali u ovom slučaju, naprotiv, treba pokazati osećaj odgovornosti i dužnosti. Pričamo o državi koja poseduje nuklearno oružje i stalno tvrdi da je globalni hegemon - rekao je Popov u intervjuu za ruski medij Izvestija.

Štaviše, rizik od slučajnog nuklearnog rata koje bi pokrenule SAD dramatično se povećao poslednjih dana nakon što je u izveštaju specijalnog tužioca utvrđeno da je mentalna oštrina američkog predsednika Džoa Bajdena u padu, istakao je zvaničnik.

Bajden ima isključivo ovlašćenje da odobri upotrebu nuklearnog oružja, naglasio je Popov.

Tri hospitalizacije za dva meseca

Ostin je u utorak pušten iz bolnice treći put nakon medicinske procedure i nastavio je sa dužnostima koje je delegirao zamenici sekretara odbrane Ketlin Hiks, saopštio je Pentagon.

AP Photo/ Maya Alleruzzo, File
 

- On se dobro oporavlja i (u utorak) u 17 časova je nastavio sa punim funkcijama i dužnostima. Obavešteni su zamenik sekretara za odbranu, načelnik Zajedničkog generalštaba, Bela kuća i Kongres - navodi se u saopštenju.

Ostin je prebačen u Nacionalni vojni medicinski centar Volter Rid u nedelju popodne nakon "hitnog problema sa bešikom", naveo je Pentagon u saopštenju. Podvrgnut je "nehirurškoj proceduri pod opštom anestezijom", navodi se iz bolnice.

Prvi put je 22. decembra hospitalizovan radi lečenja raka prostate, a u bolnicu se vratio 1. januara zbog nastalih komplikacija, među kojima su i urinarne infekcije.

Informacija o njegovoj hospitalizaciji skrivana je čak i od predsednika SAD cela četiri dana, a Pentagon u međuvremenu nije precizirao zbog čega je ministar zadržan na lečenju do 9. januara.

Početkom ovog meseca najavljeno je da će Ostin svedočiti pred Kongresom 29. februara jer nije na vreme obelodanio svoju dijagnozu raka i naknadnu hospitalizaciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike