Putin: Rusija je svetski lider u nuklearnoj tehnologiji

14.03.2024

21:03

0

Putin je takođe napomenuo da Rosatom gradi 22 bloka u sedam zemalja

Putin: Rusija je svetski lider u nuklearnoj tehnologiji
Vladimir Putin - Copyright Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Rusija svetski lider u nuklearnoj tehnologiji i da pomaže u stvaranju nuklearne energije od nule u nekoliko stranih zemalja.   

- Rusija je svetski lider u nuklearnoj tehnologiji. Uz našu pomoć u stranim državama se stvara nuklearna industrija gotovo od nule, gradi čitav sektor, obučavaju se stručnjaci, razvija neophodna infrastruktura u skladu sa najstrožim ekološkim propisima - rekao je na ceremoniji ulivanja prvog betona u Lenjingradskoj nuklearnoj elektrani".   

Putin je takođe napomenuo da Rosatom gradi 22 bloka u sedam zemalja.

On je naveo da 99 odsto ruske nuklearne energije koristi domaće tehnologije.

- Najavljeno je pokretanje nacionalnih projekata tehnološkog suvereniteta, uključujući u oblasti svih vidova transporta, kao i nuklearnih i energetskih tehnologija. Inače, koristimo 99 odsto naše tehnologije ovde - rekao je ruski lider. 

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
 

Putin je putem video-linka učestvovao na svečanoj ceremoniji početka izgradnje bloka broj 7 Lenjingradske nuklearne elektrane. On je tom prilikom podsetio na cilj povećanja udela nuklearne proizvodnje na 25 odsto sa 20 odsto do 2045. godine.

Lenjingradska nuklearna elektrana se nalazi u gradu Sosnovij Bor, u Lenjingradskoj oblasti. Stanica koristi četiri agregata ukupne instalisane električne snage od skoro 4,4 gigavata (GW).

Lenjingradska nuklearka je jedna od najvećih nuklearnih elektrana u Rusiji po instalisanom kapacitetu i jedina sa dva različita tipa agregata - kanalski uranijum-grafit (RBMK, blokovi br. 3 i 4) i voda-voda (WWER -1200, blokovi br. 5 i 6).

U januaru je koncern Rosenergoatom, elektroenergetski odsek državne korporacije Rosatom, objavio da je Rostehnadzor odobrio izgradnju nuklearnih reaktora na novim blokovima br. 7 i br. 8 Lenjingradske NE, što je značilo mogućnost pokretanja glavne faze građevinsko-montažnih radova na blokovima u izgradnji.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike