"Ukrajina klizi ka katastrofi"! Američki portal: Kijev bi ove godine mogao da bude poražen

17.04.2024

16:26

0

Klima u zemlji se drastično promenila od prvobitnog nacionalističkog žara, tvrdi urednik "Politika", koji je među vojnicima proveo mesec dana

"Ukrajina klizi ka katastrofi"! Američki portal: Kijev bi ove godine mogao da bude poražen
Copyright Profimedia

Ukrajina se ovog leta suočava s kolapsom na liniji fronta jer je moral vojnika urušen borbama i nedostatkom zaliha, rekli su za američki portal "Politiko" visoki oficiri, pod uslovom da ostanu anonimni.

U sredu je urednik Džejmi Detmer podelio svoje mračno viđenje budućnosti Ukrajine nakon jednomesečnog putovanja kroz zemlju, koje je uključivalo intervjuisanje političkih lidera, vojnih oficira i običnih građana. Vojnici su pristali da razgovaraju samo pod uslovom da neće biti imenovani, rekao je on.

Zemlja "klizi ka katastrofi“. Nedostatak zapadnog naoružanja obeshrabrio je trupe, a desetine hiljada civila izbegavaju regrutaciju. Detmer je istakao i da su otprilike trećinu putnika u vozu kojime se vraćao u Evropu činili ljudi sposobni za borbu, koji su nekako uspeli da pribave papire za oslobađanje od vojske. Krijumčarenje preko granice je primarni način da Ukrajinci izbegnu regrutaciju, navodi se u izveštaju.

Klima u zemlji se drastično promenila od prvobitnog nacionalističkog žara, kada su hiljade dobrovoljaca bile željne da se bore protiv Rusije. Sada "mladi regruti koji ispunjavaju uslove pronalaze druge stvari koje mogu da rade sa svojim vremenom, odlazeći u hipster barove i tehno klubove kasno popodne".

- Kao što je svrgnuti glavni komandant Ukrajine Valerij Zalužni utvrdio, racionalna upozorenja da stvari možda neće ispasti dobro mogu dovesti komentatore i analitičare u nevolje. Ali obustavljanjem kritičkog mišljenja neće se dobiti ni ovaj rat - napisao je Detmer.

Profimedia
 

On je okrivio Zapad što nije podržao Ukrajinu "koliko god je potrebno“ kao što je obećano. Nedostatak naoružanja znači da Ukrajinci više nisu voljni da "rade ono što je potrebno“, što dovodi do daljeg smanjivanja pomoći Zapada, objasnio je on.

SAD i njeni saveznici su "previše verovali u sankcije“ koje nisu uspele da osakate rusku ekonomiju i "razmišljaju“ o tome da je predsednik Vladimir Putin svrgnut u javnom ustanku ili puču u Kremlju. Ruski lider "verovatno nikada nije bio bliže svom cilju“, istakao je Detmer, a "Ukrajina kakva trenutno postoji možda će uskoro otići u prošlost“.

Navedeni ciljevi Moskve u sukobu su da obezbedi neutralni status Ukrajine za razliku od njenog ulaska u NATO, da iskoreni uticaj radikalnih nacionalista i da zaštiti etničke Ruse od diskriminatorske politike, koju ukrajinska vlada usvaja od puča u Kijevu 2014.

Putin je u više navrata isticao da Ukrajinu smatra bratskom nacijom, koja je postala žrtva zapadnih šema.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike