Nemačka političarka posavetovala Šolca: Molite Putina iza kulisa za pregovore, a Amerika mora da prestane da radi ovo

13.04.2024

21:30

0

Sara Vagenkneht je ponovo podržala inicijativu da se pokrenu pregovori sa Kremljom na temu Ukrajine

Nemačka političarka posavetovala Šolca: Molite Putina iza kulisa za pregovore, a Amerika mora da prestane da radi ovo
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nemačka političarka Sara Vagenkneht je ponovo podržala inicijativu da se pokrenu pregovori sa Kremljom na temu Ukrajine i istakla da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da se odreknu ideje da od Ukrajine stvaraju svoju zonu uticaja.


Ona nije saglasna sa tvrdnjama da pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nisu mogući.

„Mi to ne može da znamo sve dok odbijamo da mu damo ozbiljnu ponudu za pregovore“, rekla je ona u intervjuu za „T-onlajn“.

Istakla je i da su SAD svojevremeno pregovarale i sa talibanima (organizacija koja se u UN nalazi pod sankcijama zbog terorističkih akcija) u Avganistanu i smatra da je to razumna odluka.

 

 


Navodi da je apsurdno što nemački kancelar Olaf Šolc ne zamoli bivšeg kancelara Gerharda Šredera da direktno proveri sa Putinom i zamoli ga, iza kulisa, da kaže koje su šanse za prekid vatre i za mirovne pregovore. Dodala je da ono što Zapad još nije uradio je da formuliše realan predlog Rusiji za pregovore.

Nemačka političarka smatra da bi prekid sukoba u Ukrajini mogao da nastane nakon prekida vatre u zamenu za zaustavljanje isporuka zapadnog oružja Ukrajini. Pored toga, Sjedinjene Američke Države moraju da prekinu da pretvaraju Ukrajinu u svoju zonu vojnog uticaja, odnosno da tamo ne bude vojnih baza, nikakvih raketnih baza i špijunskih centara.

Što se tiče buduće rusko-ukrajinske granice Vagenkneht predlaže da se na osvojenim teritorijama, organizuje referendum, koji će kontrolisati UN, i na kome će ljudi sami odlučiti kojoj će državi pripadati. Iako bi Ukrajina trebalo da postane neutralna država, mogla bi da dobije bezbednosne garancije od drugih zemalja. Istakla je da bi to mogle da budu Kina, Turska i Francuska i prokomentarisala je da je Nemačka bila uključena u rat na takav način da bi je bilo teško zamisliti kao garanta.

Komentarisala je i tvrdnju da pregovaračka pozicija za Ukrajinu nije baš najbolja i da će Zapad možda morati da pojača svoju podršku u oružju, i istakla je da se oružje konstantno šalje, ali da se time ne poboljšavaju pozicije Ukrajine.

Pored toga, ona smatra da Zapad nema dovoljne količine oružja kako bi prelomio situaciju u korist Kijeva i navela da SAD čak isporučuju konfiskovane puške iz Irana.

Zaključila je da Ukrajina i Zapad moraju hitno da menjaju strategiju, jer Ukrajina nije samo pri kraju sa municijom, njoj nedostaju i spremni vojnici.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike