Iranski vojnici upali na brod u Ormuskom moreuzu! Pojavio se i snimak! (VIDEO)

13.04.2024

12:53

0

Teheran se još nije oglasio

Iranski vojnici upali na brod u Ormuskom moreuzu! Pojavio se i snimak! (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/HananyaNaftali

Iranski komandosi su upali na brod u Ormuskom moreuzu, piše Asošijejted pres, komentarišući snimak u kom se vidi kako vojnici iz helikoptera skaču na plovilo.

Kako prenosi AP, snimak prikazuje napad koji je ranije prijavila Pomorska trgovinska operacija Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO). Ranija ažuriranja iz UKMTO-a nisu ponudila detalje o ukrcavanju u Omanskom zalivu kod emiratskog lučkog grada Fudžaira, osim da je "prijavljeno da su brod zaplenile regionalne vlasti“.

Iran nije odmah priznao da je zaplenio nijedno plovilo, niti su državni mediji izvestili o bilo kakvom incidentu.

Zvaničnik odbrane, koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao sa agencijom AP, podelio je video s novinskom agencijom. Komandosi su se, kako trvdi, spustili na gomilu kontejnera koji su bili na palubi broda.

AP navodi da se moglo čuti kako član posade na brodu govori: "Ne izlazite". Zatim kaže svojim kolegama da odu do brodskog mosta dok se sve više komandosa spušta na palubu.

Dodaje se da se jedan komandos može videti kako kleči iznad ostalih kako bi im pružio potencijalnu zaštitu od vatre.

Iako AP nije mogao odmah da proveri snimak, rekao je da odgovara poznatim detaljima ukrcavanja, a čini se da je helikopter koristila iranska Revolucionarna garda, koja je i ranije napadala brodove.

AP izveštava da je verovatno u pitanju brod MSC Aries pod portugalskom zastavom, kontejnerski brod povezan sa londonskom kompanijom Zodiac Maritime. Zodiac Maritime je deo Zodiac grupe izraelskog milijardera Ejala Ofera, dodaje se. Ni MSC ni Zodiac još nisu komentarisali incident.

Iako Iran nije komentarisao incident, zapadni mediji bruje da je Teheran odgovoran za njega i da bi on mogao biti deo obećane osvete nakon što je napadnut iranski konzulat u Siriji, kojim je očigledno prekršena Bečka konvencija, a za šta iranski zvaničnici krive Izrael.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike