RAT NA BLISKOM ISTOKU Izrael tvrdi da je ubio komandanta Hezbolaha u vazdušnom napadu, 10.000 žena stradalo u Gazi od početka rata

16.04.2024

21:35

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Izrael tvrdi da je ubio komandanta Hezbolaha u vazdušnom napadu, 10.000 žena stradalo u Gazi od početka rata
Rat na Bliskom istoku - Copyright AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 191. dan. 

Predsednik Izraela Isak Hercog rekao je da je napadom Iran objavio rat Izraelu, kao i da Tel Aviv ''razmatra sve opcije'' koje mogu da se očekuju usled eskalacija regionalnih tenzija.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je juče da će Francuska učiniti sve što može da izbegne dalju eskalaciju sukoba između Izraela i Irana na Bliskom istoku.

Izraelski doseljenici ubili su dvojicu Palestinaca u sukobu u blizini sela Akraba na severu Zapadne obale, saopštio je Palestinski Crveni polumesec.

21.34 - Zaposleni u Guglu protestuju zbog povezanosti kompanije s izraelskom vladom

Grupe zaposlenih tehnološkog giganta ušle su u dve kancelarije kompanije, jednu u Sanivejlu u Kaliforniji i jednu u Njujorku.

Demonstranti u kalifornijskoj kancelariji kažu da neće otići dok se Gugl ne povuče iz ugovora vrednog 1,2 milijarde dolara koji deli s Amazonom, prema kom bi izraelskoj vladi osigurao usluge u klaudu i centre sa podacima.

19.39 - Stejt department: Iranski napad nepromišljen i neodgovoran

Portparol američkog Stejt departmenta Vedant Patel ponavlja da je američka podrška Izraelu “čvrsta i nepokolebljiva” dok su razgovori s izraelskim zvaničnicima i regionalnim partnerima o “važnosti deeskalacije” u toku.

- Naša predanost sigurnosti Izraela i njegovoj samoodbrani je nepokolebljiva, a takođe je važno napraviti korak unazad i zapamtiti da najoštrije osuđujemo ovaj bezobzirni i neodgovorni napad iranskog režima - rekao je Patel za Al Jazeeru.

19.12 - Erdogan: Netanjahu je jedini odgovoran za napetosti na Bliskom istoku

Benjamin Netanjahu i njegova vlada jedini su odgovorni za eskalaciju napetosti na Bliskom istoku, kaže turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

- Izrael pokušava da izazove regionalni sukob, a njegov napad na iransku ambasadu u Damasku bio je poslednja kap - rekao je na konferenciji za novinare u Ankari nakon sastanka vlade.

Profimedia
Erdogan

18.22 - Izraelska vojska tvrdi da je ubila komandanta Hezbolaha u vazdušnom napadu

Izraelska vojska tvrdi da je ubila komandanta Hezbolaha Ismaila Jusefa Baza u vazdušnom napadu na grad Ain Baal na jugu Libana.

Vojska je rekla da je Baz bio “dugogodišnji visoki zvaničnik u vojnom krilu Hezbolaha”.

- Bio je uključen u planiranje raketnih i protivtenkovskih lansiranja prema državi Izrael iz područja u Libanu - kaže vojska.

17.28 - 10.000 žena ubijeno u Gazi od početka rata, navodi se u izveštaju UN

Više od 10.000 žena ubijeno je u Gazi od početka rata Izraela sa Hamasom u oktobru, navodi se u novom izveštaju UN Women.

Među ženama ubijenim na palestinskoj teritoriji je oko 6.000 majki, a 19.000 dece je ostalo siročad, navodi se u izveštaju objavljenom u utorak.

Žene koje su preživele su "raseljene, udovice i suočavaju se sa glađu“, kaže se, dodajući da više od milion žena i devojaka "skoro nema hrane, nema pristup bezbednoj vodi, toaletima ili higijenskim ulošcima, dok broj bolesnih raste u nehumanim uslovima života”.

16.13 - Putin pozvao sve strane na Bliskom istoku da se uzdrže od daljih konfrontacija

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je sve strane na Bliskom istoku da se uzdrže od akcija koje bi izazvale novu konfrontaciju za koju je upozorio da će dovesti do katastrofalnih posledica u regionu, saopštio je Kremlj.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Putin, koji je uspostavio bliske veze sa Iranom od slanja trupa u Ukrajinu 2022. godine, razgovarao je telefonom sa njenim predsednikom Ebrahimom Raisijem o onome što je Kremlj nazvao "merama odmazde koje je preduzeo Iran". Putin je, u svom prvom javno objavljenom komentaru o iranskom napadu, rekao da je osnovni uzrok trenutne nestabilnosti na Bliskom istoku nerešen sukob između Palestinaca i Izraela.

15.30 - Jordan: Netanjahu želi da skrene pažnju sa Gaze

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi kaže da bi međunarodna zajednica trebalo da zaustavi Netanjahua u “krađi” pažnje sa Gaze eskalacijom konfrontacije s Iranom.

U primedbama tokom konferencije za novinare sa nemačkim kolegom u Berlinu, Safadi je rekao da je Iran odgovorio na napad na svoj konzulat i objavio da “ne želi dalje eskalacije”.

- Mi smo protiv eskalacije. Netanjahu želi da skrene pažnju sa Gaze i fokusira se na konfrontaciju s Iranom - dodao je Safadi.

14.35 - Haarec prenosi da su tri osobe ranjene kada su dva drona prešla u Izrael iz Libana.

14.28 - UNICEF: U Pojasu Gaze prosečno na svakih 10 minuta bude ubijeno ili ranjeno jedno dete

Deca u Gazi postala su lica nastavljenog rata dok njihove priče prikazuju “potresnu sliku” ljudskih posledica sukoba, kaže zvaničnica UNICEF-a.

Profimedia/Omar Ashtawy
 

- Deca nose ogroman deo ožiljaka ovog rata - rekla je Tes Ingram, specijalista za komunikacije UNICEF-a, koja je napustila Gazu u ponedeljak nakon što je tamo provela dve sedmice.

Više od 12.000 dece je ranjeno u Gazi od 7. oktobra 2023. godine, naglasila je Ingram na brifingu UN-a za novinare u Ženevi.

14.02 - SAD priprema nove sankcije Iranu

Sjedinjene Američke Države spremaju nove sankcije Iranu nakon nedavnog vazdušnog napada na Izrael, navodi novinska stranica Aksios.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen najaviće mere tokom uvodne konferencije za novinare u sklopu prolećnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu.

Jelen će takođe pozvati druge ministre finansija da uvedu vlastite sankcije Iranu zbog “koordinisane akcije”.

12.32 - UNRWA: Bez značajne promene u količini pomoći koja ulazi u Gazu

 

 

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) u saopštenju navodi da je količina pomoći koja ulazi u Gazu ostala relativno stabilna od aprila, s prosečnim brojem od 181 kamiona koji dnevno pristižu u enklavu.

Ovaj obim je daleko ispod operativnog kapaciteta otvorenih graničnih prelaza u Gazi i nije u skladu s ciljem Izraela da olakša ulazak 500 kamiona pomoći dnevno, saopštila je agencija.

8.20 Ministri spoljnih poslova Kine i Irana o tenzijama između Izraela i Irana

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je sa iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahijanom povodom tenzija između Izraela i Irana. Abdolahijan je obavestio Vanga o iranskoj poziciji povodom izraelskog napada na konzulat Irana u Damasku, rekavši da Savet bezbednosti UN nije adekvatno reagovao na ovaj napad i da Iran ima pravo da se brani kao odgovor na kršenje suvereniteta zemlje, prenosi agencija Sinhua.

AP Photo/Ariel Schalit
 

Ocenjujući da je trenutna regionalna situacija vrlo osetljiva, Abdolahijan je istakao da je Iran spreman da pokaže suzdržanost i da nema nameru da dalje dovodi do eskalacije situacije. Vang je rekao da Kina snažno osuđuje i čvrsto se protivi napadu na konzulat Irana u Damasku, nazivajući ga ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava i neprihvatljivim.

Kina je uzela u obzir iransku izjavu da je preduzeta akcija protiv Izraela bila ograničena i da je predstavljala samoodbranu kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Siriji, rekao je Vang. Dodao je da Kina poštuje to što Iran nije ciljao regionalne i susedne zemlje i što se kontinuirano zalaže za dobrosusedske odnose. 

7.00 - Bela kuća: Bajden ne želi dalje sukobe, Netanjahu to zna

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi istakao je da je američki predsednik Džozef Bajden jasno - i javno i privatno - u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom istakao da ne želi da vidi regionalni sukob.

- On (Bajden) sigurno ne traži rat sa Iranom i uveren sam da je Netanjahu svestan toga - rekao je Kirbi. 

6.50 - Konvoj sa paketima pomoći ušao na sever Gaze

Izrael je saopštio da je transportovao konvoj od 237 kamion sa paketima pomoći za stanovnike Pojasa Gaze na severu palestinske enklave.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike