Šolc progovorio o masakru: Nemačka nije imala prethodna saznanja o terorističkom napadu u Moskvi, SAD jesu

28.03.2024

13:12

0

U intervjuu koji je objavljen u četvrtak kancelar je negirao da je imao bilo kakva prethodna saznanja o planovima za napad

Šolc progovorio o masakru: Nemačka nije imala prethodna saznanja o terorističkom napadu u Moskvi, SAD jesu
šolc - Copyright AP Photo/Petr David Josek

Nemačka nije imala prethodne informacije o pripremama za teroristički napad koji je prošle nedelje odneo više od 140 života u koncertnoj dvorani nedaleko od Moskve, rekao je kancelar Olaf Šolc.

Grupa ljudi naoružanih automatskim puškama u petak je upala u Krocus siti hol uoči rok koncerta, neselektivno pucajući u civile i zapalivši prostoriju. Ruske službe bezbednosti su kasnije uhapsile nekoliko osumnjičenih, uključujuči četvoricu direktno umešanih u napad.

Do sada je potvrđeno da je napad odneo 143 života i da je povređeno skoro 200 ljudi, što ga čini najsmrtonosnijim u Rusiji od ranih 2000-ih.

Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je navodne krivce kao "radikalne islamiste“, rekavši da su uhvaćeni u bekstvu ka Ukrajini, gde im je uređen prozor za prelazak granice.

U intervjuu za novine "Markische Allgemeine" u četvrtak Šolc je negirao da je imao bilo kakva prethodna saznanja o planovima za napad.

On je, međutim, sugerisao da "američke službe verovatno imaju tragove“, dodajući da je politika Vašingtona da upozorava druge zemlje na predstojeće terorističke napade kad god dobije informaciju.

AP Photo/Markus Schreiber
 

- Čak su izdali i javnu opomenu. Utoliko je žalosnije što se ovaj strašni teroristički napad ipak dogodio - dodao je kancelar.

Šolc je očigledno mislio na bezbednosno upozorenje koje je izdala američka ambasada u Moskvi 7. marta, upozoravajući da se radi o "praćenju izveštaja da ekstremisti imaju neposredne planove da ciljaju velika okupljanja u Moskvi, uključujući koncerte“, i da bi se to moglo dogoditi u narednih 48 sati. Bela kuća je takođe saopštila da je sa ruskim vlastima podelila informacije o potencijalnom napadu.

Šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov potvrdio je da su SAD upozorile Moskvu na potencijalni teroristički napad, ali je istakao da su te informacije bile "opšte prirode". Ruske vlasti su "preduzele odgovarajuće mere", dodao je on, napominjući da su ciljali grupu pojedinaca i da "informacije nisu proverene u to vreme“.

Bortnikov je takođe sugerisao da su zajedno sa Ukrajinom SAD i Velika Britanija možda imale ulogu u pucnjavi u Krokusu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je sumnju u kategorično poricanje Vašingtona o bilo kakvoj umešanosti Kijeva u napad, kao i na spremnost SAD da insistiraju na jedinom narativu da su pucnjavu izveli teroristi Islamske države.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike