"Blumberg" otkriva kada će Iran da napadne Izrael: Dronovi i precizni projektili na gotovs

12.04.2024

22:10

0

Napad sa iranskog tla jedan je od glavnih scenarija koje očekuju jevrejska država i njeni saveznici, rekli su izvori

"Blumberg" otkriva kada će Iran da napadne Izrael: Dronovi i precizni projektili na gotovs
Ilustracija - Copyright Profimedia

Izrael se priprema za direktan napad Irana na državne mete već u subotu, rekli su "Blumbergu" ljudi koji su upoznati sa zapadnim obaveštajnim procenama. A taj potez ima potencijal da izazove sveopšti regionalni rat, upozorava portal.

Napad sa iranskog tla jedan je od glavnih scenarija koje očekuju jevrejska država i njeni saveznici, rekli su izvori. Bombardovanje dronovima i preciznim projektilima moglo bi doći u narednih 48 sati, navode oni i dodaju da taj potez još uvek nisu odobrili najviši zvaničnici Teherana.

Iranska raketna i dronova baraža predstavljala bi odmazdu za smrtonosni napad na njen diplomatski kompleks u Siriji prošle nedelje, za koji Islamska Republika okrivljuje Izrael. Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je u više navrata rekao da će Izrael biti "kažnjen" za napad.

To je podstaklo Zapad da krene u "diplomatsku ofanzivu" i upozorava Teheran na posledice širenja sukoba. Zvaničnici veruju da bi direktan rat Izraela i Irana značajno podstakao neprijateljstva na Bliskom istoku, gde tenzije rastu otkako je Izrael pokrenuo operacije u Gazi.

Zapadni zvaničnici su rekli da su obaveštajni podaci pokazali da Iran sprema napad na Izrael "bilo koji dan posle Bajrama", muslimanskog praznika koji se slavi 10. aprila, dodajući da je narednih 48 sati ključno da se vidi da li je poruka o (ne)širenju tenzija uspešno stigla do Teherana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike