Nastavlja se politička borba Španije i Velike Britanije! Šta će biti sa Gibraltarom i britanskom bazom?

12.04.2024

12:51

0

Post-Bregzit pregovori su oživljeni u decembru, a prošle nedelje Kameron se susreo sa Albaresom

Nastavlja se politička borba Španije i Velike Britanije! Šta će biti sa Gibraltarom i britanskom bazom?
Gibraltar - Copyright Profimedia

Velika Britanija i Španija će danas održati ključne pregovore o budućnosti Gibraltara, pre nego što se zatvori mogućnost da se postigne dogovor.

Kako prenosi londonski Tajms, postoje velike nade da će sastanak u Briselu, najznačaniji otkako su pregovori počeli pre dve godine, otkloniti glavnu prepreku koja je ranije onemogućavala da se postigne sporazum - da Madrid kontroliše aerodrom u Gibraltaru.

Sastanku će prisustvovati ministar spoljnih poslova Britanije Dejvid Kameron i njegov španski kolega, Hoze Manuel Albares, zatim, glavni ministar Gibraltara Fabijan Pikardo, i Maroš Šefćović, potpredsednik Evropske komisije.

Razgovori su zaustavljeni prošle godine nakon što je Španija insistirala na britanskoj predaji kontrole nad aerodromom, gde se nalazi baza britanskog ratnog vazduhoplovstva (RAF).

Post-Bregzit pregovori su oživljeni u decembru, a prošle nedelje Kameron se susreo sa Albaresom. Nakon toga, anonimni izvori su nagovestili da je moguće rešenje oko kontrole aerodroma blizu.

Nije još jasno šta dogovor znači za budućnost aerodroma i kakav će biti status RAF baze. List Pais objavio je, pozivajući se na španske izvore bliske pregovorima, da bi potpisivanje konačnog dokumenta moglo da bude odloženo dok se ne finaliziraju stavke budućeg sporazuma.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike