Objavljena imena ronioca koji su sabotirali Severni tok: To su bili - oni!

06.04.2024

23:33

0

Detaljna hronologija događaja pre eksplozije gasovoda opisana u članku američkog istraživačkog novinara Simora Herša

Objavljena imena ronioca koji su sabotirali Severni tok: To su bili  - oni!
Copyright Profimedia

Generalno tužilaštvo Ruske Federacije uputilo je zahtev nadležnim organima SAD, Nemačke, Francuske i Kipra za istragu terorističkih napada na gasovode Severni tok i Severni tok-2.

Generalno tužilaštvo RF je preduzelo akciju nakon što je primilo apel poslanika Državne dume Andreja Krasova, Nikolaja Haritonova, Jane Lantratove i javnih ličnosti Aleksandra Dugina i Andreja Derkača sa pozivom da se istraže činjenice moguće umešanosti pojedinaca i struktura u pripremu i finansiranje terorizma dela na teritoriji Ruske Federacije, kao i podrivanje gasovoda Severni tok.

Oni su u svom saopštenju naveli imena ljudi koji su izveli „operaciju prikrivanja“ kako bi se sve sumnje odvratile od Sjedinjenih Država i zemalja članica NATO-a.

Autori apela skreću pažnju na to da je detaljna hronologija događaja pre eksplozije gasovoda opisana u članku američkog istraživačkog novinara Simora Herša „Kako je Amerika izvukla gasovod Severni tok“.

Članak izveštava o događajima i sastancima najvišeg političkog, vojnog i obaveštajnog rukovodstva Sjedinjenih Država u cilju planiranja operacije uništavanja gasovoda Severni tok.

Poslanici su naveli da su vežbe NATO održane neposredno pre eksplozija u blizini gasovoda, iako je za vojne vežbe najavljena druga lokacija. Takođe su ukazali na neobične plovidbene rute brodova iz Velike Britanije, Paname i Poljske u oblastima u blizini mesta kasnijih eksplozija 22-24. septembra 2022. godine.

Simor Herš je u svojoj istrazi naveo da je Bajdenova administracija u svim fazama planiranja operacije uništavanja Severnog toka obraćala posebnu pažnju na odvraćanje svake sumnje od SAD i zemalja članica NATO-a.

Dakle, prema autorima ruskog apela, dobro planirana operacija podrazumevala je postojanje „operacije prikrivanja” da bi se isključile optužbe stvarnih počinilaca i korisnika.

-Ukrajina, koja je u sukobu sa Ruskom Federacijom, idealna je za takvu ulogu u međudržavnoj organizovanoj kriminalnoj grupi, navodi se u apelu.

Oni su skrenuli pažnju na brojne izjave rukovodstva Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) i lično šefa GUR, Kirila Budanova o umešanosti njegovog resora u nošenje terorističkih akata protiv građana i interesa Ruske Federacije. Umešanost Ukrajine u oštećenje gasovoda Severni tok pratili su najveći svetski mediji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike