Švedska obustavila istragu eksplozija na Severnom toku: To nije naša nadležnost

07.02.2024

17:12

0

Istraga nemačkih tužilaca i dalje je u toku

Švedska obustavila istragu eksplozija na Severnom toku: To nije naša nadležnost
Eksplozija na Severnom toku - Copyright Profimedia

Švedska je saopštila da je zatvorila istragu o eksplozijama 2022. koje su onemogućile rad ruskih gasovoda Severni tok 1 i 2.

Tužioci u Stokholmu saopštili su u sredu da su okončali istragu o napadu u septembru 2022, skoro sedam meseci nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Još neobjašnjive eksplozije na Severnim tokovima 1 i 2 dogodile su se dok se Evropa borila da se odvikne od velikih količina ruskog gasa koji je isporučivan Nemačkoj, dok su Kremlj, Ukrajina i Zapad razmenjivali optužbe.

Švedske vlasti, koje su ranije rekle da sumnjaju da je nepoznati državni akter odgovoran, saopštile su da obustavljaju istragu nakon što su utvrdili da slučaj ne spada u njihovu nadležnost.

Primarna svrha, rekao je javni tužilac Mats Ljungkvist, bila je „da se utvrdi da li su švedski državljani umešani u delo i da li je švedska teritorija korišćena za izvršenje dela“.

Ništa od toga nije slučaj, dodao je.

Swedish Coast Guard via AP
 

- U pozadini situacije koju sada imamo, možemo konstatovati da se švedska nema jurisdikciju nad ovim slučajem - zaključio je.

Istraga nemačkih tužilaca i dalje je u toku, rekao je Ljungkvist i dodao da je njegov tim predao materijal nemačkim istražiteljima.

U septembru 2022. zabeleženo je nekoliko eksplozija u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, a nešto kasnije su otkrivena oštećenja na gasovodima Severni tok koji transportuju ruski gas u Nemačku.

Potom su započete istrage u Švedskoj, Nemačkoj i Danskoj. 

U novembru 2022. Ljungkvist je potvrdio sumnju da je u pitanju sabotaža nakon što su pronađeni ostaci eksploziva.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike