Herš okrivio SAD za probleme Berlina: Nemačka je krenula da tone u haos od sabotaže "Severnog toka"

07.02.2024

10:09

0

Cenjeni novinar je ukazao na više Bajdenovih i Šolcovih postupaka koji su sumnjivi

Herš okrivio SAD za probleme Berlina: Nemačka je krenula da tone u haos od sabotaže "Severnog toka"
Simor Herš izneo nove informacije o Severnom toku - Copyright Profimedia/Swedish Coast Guard via AP

Američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš izjavio je da je politički i ekonomski haos u Nemačkoj počeo nakon napada na gasovode "Severni tok" i "Severni tok 2".

Herš sugeriše da su Sjedinjene Američke Države bile zabrinute da bi nemački kancelar Olaf Šolc mogao da dozvoli isporuku ruskog gasa kako bi ublažio ekonomske probleme zemlje i obnovio važan ekonomski izvor za nemačku industriju.

- Takvo nešto ne bi dozvolili i od tada je Nemačka u ekonomskom i političkom haosu - napisao je Herš na platformi „Sabstek“.

Herš takođe pretpostavlja da su danske i švedske vlasti mesecima unapred bile upućene u ono što se dogodilo sa gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2" i da su možda odlučile da ne završe istragu tog slučaja iz određenih razloga.

- Razlog neuspele istrage u obe zemlje može biti taj što su, kao što su mi rekli, neki visoki zvaničnici tih zemalja tačno znali šta se dešava - navodi Herš.

Profimedia
 

Herš je istakao i da su Sjedinjene Američke Države vežbale zaranjanje u Baltičkom moru nekoliko meseci pre eksplozija gasovoda, implicirajući moguću povezanost između ovih aktivnosti i napada.

Takođe je ukazao i na nedostatak bilo kakvih znakova da je predsednik SAD Džozef Bajden naložio istragu o incidentu u proteklih 16 meseci, kao i nedostatak primetnih napora nemačkog kancelara Olafa Šolca da istraži ovaj slučaj.

Raniji izveštaji su sugerisali da tužilaštvo u Švedskoj planira prekid istrage u vezi terorističkih napada na gasovode "Severni tok" zbog nedostatka dokaza koji bi identifikovali krivce.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike