Herš otkrio nove detalje o eksplozijama na Severnom toku: Cilj nije bio povezan sa Ukrajinom

26.09.2023

16:02

0

Prema njegovim rečima, izveštaji o operaciji u Norveškoj podnosili su se isključivo šefu CIA-e

Herš otkrio nove detalje o eksplozijama na Severnom toku: Cilj nije bio povezan sa Ukrajinom
Simor Herš - Copyright Profimedia

Američki novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, izneo je nove tvrdnje o eksplozijama na gasovodima "Severni tok".

- Administracija predsednika Bajdena uzela je u razmatranje "Severni tok" jer je to bio jedini gasovod kojem smo mi, Amerikanci, mogli da imamo pristup a posle smo mogli da negiramo umešanost u diverzije - kazao je Herš.

On je otišao korak dalje i pozvao se na neimenovanog zvaničnika kako bi potkrepio svoje tvrdnje.

- Bajdenova administracija je donela odluku o diverzijama strahujući da će izgubiti uticaj na Nemačku i zapadnu Evropu zbog isporuka jeftinog gasa iz Rusije - dodao je.

Da bi se pripremila eksplozija na gasovodima "Severni tok", Herš tvrdi da su eksperti pomorskih snaga SAD radili na pripremama nekoliko meseci. On takođe tvrdi da se nijedna važna informacija o ovoj misiji nije unosila u kompjutere u SAD.

Profimedia
 

Herš je dalje otkrio da su se izveštaji o operaciji u Norveškoj podnosili isključivo šefu CIA-e, koji je bio u kontaktu s osobama koje su planirale teroristički napad, kao i s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

- Rukovodstvo CIA razmatralo je nejasne instrukcije Bajdena u vezi sa uništavanjem gasovoda kao "strateški korak u pravcu trećeg svetskog rata" - istakao je Herš.

Dalje je tvrdio da je nemački kancelar Olaf Šolc bio upoznat sa planovima američke administracije za diverzije na gasovodima u slučaju početka specijalne operacije u Ukrajini.

Nakon što su gasovodi podignuti u vazduh svi dokumenti o operaciji su, prema Heršovim rečima, bili uništeni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike