SAD grade tajne vojne baze u zemlji bogatoj naftom: Venecuela optužila Vašington da hoće da preuzme njene resurse

04.04.2024

16:38

0

Maduro je upro prstom u Ameriku

SAD grade tajne vojne baze u zemlji bogatoj naftom: Venecuela optužila Vašington da hoće da preuzme njene resurse
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države su grade "tajne vojne baze" u spornom regionu Esekibo, izjavio je u četvrtak venecuelanski predsednik Nikolas Maduro.

Latinoamerički lider je govorio o tome na ceremoniji povodom nedavnog zakona kojim se prisvaja Gvajana Esekibo. Oblast od 160.580 kvadratnih kilometara bogata naftom i mineralima oko reke Esekibo u središtu je teritorijalnog spora između Venecuele i Gvajane, bivše britanske kolonije.

- Imamo informacije koje dokazuju da su na teritoriji Gvajane Esekibo, kojom privremeno upravlja Gvajana, postavljene tajne vojne baze Južne komande (SAD), tela CIA-e - rekao je Maduro.

Baze predstavljaju "agresiju“ protiv građana južne i istočne Venecuele i izgrađene su "radi pripreme za eskalaciju protiv Venecuele“, dodao je on.

Južna komanda SAD, deo Ministarstva odbrane, ima Kancelariju za bezbednosnu saradnju u Gvajani i služi kao vojni konsultant Odbrambenim snagama Gvajane, pružajući im vojnu podršku i obuku.

Profimedia
Nikolas Maduro

Nakon nacionalnog referenduma početkom decembra, Karakas je položio pravo na Gvajanu Esekibo, uglavnom pošumljenu oblast za koju Venecuela tvrdi da je u njenom vlasništvu više od jednog veka. Gvajana je protestovala, ističući da to područje čini dve trećine njene međunarodno priznate teritorije, i zatražila je pomoć od međunarodne zajednice.

Spor oko oblasti Esekibo intenzivirao se 2015. nakon što je američki energetski gigant ExxonMobil otkrio tamo nalazišta nafte. Posle decembarskog referenduma američke snage održale su zajedničke vojne vežbe sa Gvajanom. Britanska kraljevska mornarica poslala je patrolni brod HMS Trent u Gvajanu u januaru da pokaže svoju podršku zemlji.

Prema Maduru, sporni region kontrolišu Južna komanda, CIA i ExxonMobil, koji nastoje da preuzmu venecuelanske resurse.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike