Maduro naredio vojne vežbe kao odgovor na dolazak britanskog broda kod obale Gvajane

28.12.2023

23:33

0

„Naredio sam početak zajedničkih odbrambenih vežbi oružanih snaga Venecuele na istoku Kariba, duž obale Atlantika... kao odgovor na provokacije", rekao je Maduro

Maduro naredio vojne vežbe kao odgovor na dolazak britanskog broda kod obale Gvajane
Ilustracija - Copyright Profimedia

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro naredio je početak vojnih vežbi na Atlantskom okeanu kao odgovor na dolazak broda britanske mornarice kod obale Gvajane, javila je novinska agencija EFE.


„Naredio sam početak zajedničkih odbrambenih vežbi oružanih snaga Venecuele na istoku Kariba, duž obale Atlantika... kao odgovor na provokacije i pretnje iz Velike Britanije po mir i suverenitet naše zemlje“, istakao je Maduro.

Maduro nije precizirao obim niti trajanje vojnih vežbi, ali je naglasio da je dolazak britanskog broda „HMS Trent“ „neprihvatljiva pretnja“. Istovremeno je dodao da računa na diplomatiju i mir.
Prema pisanju zapadnih medija, u vojnim vežbama učestvovaće 5,6 hiljada vojnika.

Vlada Venecuele osudila je u četvrtak dolazak britanskog ratnog broda u Gvajanu, dok se Karakas i Džordžtaun nalaze u teritorijalnom sporu oko graničnog regiona Esekibo.
AP Photo/Matias Delacroix
 


Karakas je pozvao gvajanske vlasti da preduzmu „hitne mere“ da izvedu „HMS Trent“ iz teritorijalnih voda zemlje i da se uzdrže od daljeg uključivanja „vojnih sila“ u teritorijalni spor.
Pre nekoliko dana Velika Britanija je odlučila da pošalje brod „HMS Trent“ na obale Gvajane u znak diplomatske i vojne podrške ovoj bivšoj britanskoj koloniji.

Spor Venecuele oko teritorije Esekibo sa Velikom Britanijom i susednom Gvajanom traje još od XIX veka. Vlada Venecuele pojačala je napore da ovu teritoriju vrati u sastav zemlje nakon što su gvajanske vlasti počele da predaju naftnim kompanijama mineralima bogata područja spornih naftnih nalazišta.

Presudom međunarodnog arbitražnog suda iz 1899. godine ta teritorija je dodeljena Velikoj Britaniji, koja je u to vreme bila kolonijalna sila u Gvajani, ali poslednjih decenija venecuelanske vlasti upozoravale da je ta presuda bila nepravedna.

 

 


Godine 1966. kada je Gvajana stekla nezavisnost, Velika Britanija i Venecuela su se složile da se formira komisija sastavljena od predstavnika Gvajane i Venecuele koja će ponovo razmotriti ova tegritorijalni spor, ali šest decenija kasnije rešenje nije postignuto.

Na referendumu u Venecueli, održanom 3. decembra, oko 95 odsto građana podržalo je pripajanje sporne teritorije Esekibo, za koju tvrde da je oteta kada je granica sever-jug povučena pre više od jednog veka.

Referendum je usledio nakon što je američki naftni gigant Ekson Mobil 2015. godiner otkrio naftu u vodama kod obale Esekiboa.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike