Kako je ISIS-K povezan sa Amerikom? Rusi godinama pratili razvoj situacije, slanje džihadista u Ukrajinu i obučavanje za napade

28.03.2024

09:17

0

Ruske obaveštajne službe su iznosile svoja saznanja u poslednjih nekoliko godina

Kako je ISIS-K povezan sa Amerikom? Rusi godinama pratili razvoj situacije, slanje džihadista u Ukrajinu i obučavanje za napade
Copyright Profimedia

Tokom protekle dve godine Moskva je prikupila dokaze o umešanosti Zapada u obuku i naoružavanje džihadističkih terorista kako bi se osposobili za ukrajinsko ratište i dejstvovanje u Rusiji.

Teroristički napad na "Krokus siti hol" pokrenuo je pitanja o tome kako Zapad stalno upotrebljava džihadističke elemente, počevši od naoružavanja mudžahedina u Avganistanu tokom ere hladnog rata do najnovijih izveštaja o islamistima koji se bore na strani kijevskog režima.

Ruska Spoljna obaveštajna služba (SVR) saopštila je 13. februara 2023. da je dobila obaveštajne podatke koji ukazuju na to da američka vojska aktivno regrutuje militante iz džihadističkih grupa povezanih sa ISIS-om i Al Kaidom za izvođenje terorističkih napada u Rusiji i zemljama Zajednice nezavisnih država (ZND). Prema navodima SVR, posebna pažnja se poklanja privolevanju ljudi s ruskog Severnog Kavkaza i iz Centralne Azije na saradnju.

Ruska obaveštajna služba otkrila je da je u januaru 2023. godine Zapad regrutovao 60 terorista sa iskustvom koji su učestvovali u neprijateljstvima na Bliskom istoku, dodajući da su na obuci u američkoj bazi u Al Tanfu u Siriji za sprovođenje terorističkih i subverzivnih aktivnosti.

SVR je tada napomenuo da će militanti u malim grupama biti upućeni na teritoriju Rusije i zemalja ZND u saradnji sa podzemnim ćelijama međunarodnih terorističkih grupa, uključujući Hizb ut-Tahrir, Džamat Ansarulah i Islamski pokret Uzbekistana.

- Vidimo konačni gubitak svih moralnih principa u američkim bezbednosnim snagama - rezimirao je SVR u zvaničnom saopštenju, osuđujući opsednutost Vašingtona nanošenjem strateškog poraza Rusiji na svaki mogući način.

Profimedia
 

- Takve akcije stavljaju Vašington u rang s najvećim međunarodnim terorističkim grupama - navodi se.

Podaci kompanije Intel koji potvrđuju planove opisane u SVR-u počeli su da se pojavljuju kasnije tokom godine. Direktor Ruske bezbednosne službe (FSB) Aleksandar Bortnikov izjavio je na sastanku šefova ruskih bezbednosnih agencija i specijalnih službi u oktobru 2023. da se ISIS i druge terorističke grupe bore protiv Rusije u sastavu plaćeničkih jedinica Ičkerijaca i Krimskih Tatara u Ukrajini. ISIS je takođe deo diverzantskih i izviđačkih grupa koje se šalju na teritoriju Rusije da izvode napade i terorističke napade, naglasio je Bortnikov.

Direktor FSB je istakao da zapadne vlade aktivno olakšavaju kretanje militanata u ukrajinsku zonu sukoba“ Od oktobra 2023. FSB je registrovao učešće zaposlenih u 13 zapadnih privatnih vojnih kompanija (PMC) i pripadnika devet stranih paravojnih snaga u ukrajinskom sukobu na strani kijevskog režima.

Prema rečima Bortnikova, SAD i njeni saveznici iz NATO-a pretvorili su Ukrajinu u ništa drugo do terorističko leglo.

Šef FSB-a je takođe skrenuo posebnu pažnju na pokušaje američkih i britanskih obaveštajnih službi da stvore "pojas nestabilnosti“ u Avganistanu u blizini južnih granica ZND, gde Al Kaida i grupe ISIS jačaju. U tom cilju zapadne obaveštajne službe su regrutovale militante iz međunarodnih terorističkih organizacija koje su delovale u Iraku, Siriji i nizu drugih azijskih i afričkih zemalja i prebacivale ih na sever Avganistana.

Profimedia
Aleksandar Bortnikov

- Primećujemo povećanu ulogu Al Kaide, koja u savezu sa ogrankom Islamska država Vilajet Horasan (zabranjenim u Ruskoj Federaciji) aktivno učestvuje u pripremi, indoktrinaciji i logističkoj podršci kontrolisanih grupa - naglasio je Bortnikov prošlog oktobra.

Islamske terorističke grupe hrle u Ukrajinu

Od samog početka ruske specijalne operacije u Ukrajini počeli su da se pojavljuju izveštaji u međunarodnim medijima i blogovima, bacajući svetlo na raznovrsne džihadiste koji su hrlili u zonu borbenih dejstava u Ukrajini.

Početkom marta 2022. BBC je citirao terorističku grupu sa sedištem u Siriji Hajat Tahrir al Šam (HTS), koja eksplicitno izražava solidarnost sa kijevskim režimom. Visokopozicionirani član HTS-a Al Šamali al Hur na Telegramu je pozdravio ukrajinske pobede tako što je podelio snimke i fotografije oštećene ruske vojne opreme i mrtvih vojnika.

U aprilu 2022. godine pojavili su se izveštaji u kojima se tvrdi da su Beli šlemovi, takozvana humanitarna sirijska grupa koju podržava Zapad, stigli u Ukrajinu. Pre toga, grupa, zvanično poznata kao Sirijska civilna odbrana, obećala je da će ukrajinskim snagama pružiti "tutorijale". Sirijci su tu grupu optužili da je povezana sa ograncima Al Kaide koji deluju u toj bliskoistočnoj zemlji i izvode hemijske napade.

Profimedia
 

Štaviše, početnu obuku i finansijsku podršku Belim šlemovima pružio je Mayday Rescue Foundation, nevladina organizacija koju je osnovao bivši oficir britanske vojske Džejms le Mesurije. Le Mesurijeova grupa je bila ključna u dugogodišnjim pokušajima Zapada da sruši vladu predsednika Bašara el Asada u Siriji, prema izveštaju istraživačkih novinara Grejzone o događajima iz 2016.

SVR je u maju 2022. objavio, pozivajući se na dobijene dokaze, da je oko 60 terorista ISIS-a pušteno iz zatvora pod kontrolom sirijskih Kurda koje podržavaju SAD mesec dana ranije sa ciljem da ih pošalju u Ukrajinu kao diverzantske jedinice. SVR je istakao da je američka baza Al Tanf u sirijskoj provinciji Homs pretvorena u terorističko središte gde su militanti obučavani da budu raspoređeni u Ukrajini.

- Prioritet imaju starosedeoci država Zakavkazja i Centralne Azije. "Kurs“ u Al Tanfu obuhvata obuku za korišćenje raspoloživih tipova protivtenkovskih raketnih sistema, izviđačkih i udarnih dronova MK-1C, napredne komunikacije i opreme za nadzor - navodi SVR.

Al Monitor je 22. oktobra 2022. izvestio da je saznao da su pripadnici Ajnad al Kavkaza, islamističke grupe predvođene Čečenima, napustili sirijsku provinciju Idlib i uputili se u Ukrajinu da se bore protiv ruske vojske.

Ko je organizovao napad na "Krokus siti hol"?

Teroristički napad u "Krokus siti holu" izveli su radikalni islamisti, ali je neophodno pronaći nalogodavce i one koji su imali koristi od groznog zločina, izjavio je u ponedeljak ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Strašni zločin počinjen 22. marta u glavnom gradu Rusije akt je zastrašivanja i odmah se postavlja pitanje: kome to koristi? Ovo zverstvo može biti samo element u čitavom nizu pokušaja onih koji se od 2014. godine bore protiv naše zemlje rukama neonacističkog kijevskog režima - rekao je Putin.

Nakon napada, četvorica navodnih počinilaca, Dalerdžon Mirzojev, Šamsidin Fariduni, Sajdakrami Račabalizoda i Muhamedsobir Fajzov, uhvaćeni su u ruskoj oblasti Brjanska na putu ka ukrajinskoj granici. Prema FSB-u, džihadisti su imali veze u Ukrajini i pokušali su da se sakriju u toj istočnoevropskoj zemlji nakon što su počinili zločin. Peti osumnjičeni Dilovar Islomov priveden je 25. marta.

- Treba da odgovorimo i na pitanje zašto su teroristi pokušali da odu u Ukrajinu nakon što su počinili zločin i ko ih je tamo čekao - podvukao je Putin tokom razgovora sa ruskim vlastima o merama bezbednosti preduzetim nakon terorističkog napada.

Ruski predsednik se posebno osvrnuo na nastojanje Bajdenove administracije da skrene pažnju javnosti sa mogućeg angažmana Ukrajine odmah nakon tragedije.

- Vidimo kako SAD koriste razne kanale da ubede svoje satelite i druge zemlje da, prema podacima iz njenih obaveštajnih službi, navodno nema ukrajinskog traga u terorističkom napadu u Moskvi. Već znamo čijim rukama je ovo zverstvo nad Rusijom i njenim narodom izvedeno. Sada želimo da saznamo ko je mozak - naglasio je ruski predsednik.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike