Kako su SAD povezane sa Islamskom državom koja je preuzela odgovornost za napad u Moskvi: Fotografija jednog senatora pokrenula sumnje

23.03.2024

07:25

0

Ne zna se da li je jučerašnji masakr u Moskvi povezan sa upozorenjima upućenim državljanima SAD i Velike Britanije, ali su se otvorila mnoga pitanja

Kako su SAD povezane sa Islamskom državom koja je preuzela odgovornost za napad u Moskvi: Fotografija jednog senatora pokrenula sumnje
Pripadnici Islamske Države - Copyright Profimedia

Juče je svet potresla i šokirala vest da je u koncertnoj sali „Krokus Siti“ u Moskvi došlo do pucnjave u kojoj je ubijeno 40, a ranjeno preko 100 ljudi, među kojima je bilo i dece.

Dve nedelje pre napada američka ambasada u Moskvi upozorila je građane SAD da ima određene informacije o "neposrednim planovima ekstremista" da ciljaju javna okupljanja u ruskoj prestonici.

- Ambasada prati izveštaje da ekstremisti uskoro planiraju da ciljaju velika okupljanja u Moskvi, uključujući i koncerte - navodi se u bezbednosnom upozorenju izdatom američkim građanima koji borave u Rusiji.

Printscreen
 

 

Takođe, na sajtu vlade Velike Britanije u odeljku Saveti za putovanja u inostranstvo, navedeno je da u Rusiji "postoji velika opasnost od terorističkog napada".

- Teroristi će vrlo verovatno pokušati da izvrše napade u Rusiji. Napadi mogu biti neselektivni i ciljati: velika okupljanja - kao što su koncerti, popularna turistička mesta, sezonske, svečane ili verske aktivnosti na javnim mestima, oblasti koje ne kontroliše bezbednost, kao što su događaji na otvorenom i pijace, transportne mreže - navedeno je na sajtu Vlade Velike Britanije. Pored toga je navedeno:

Printscreen
 

- Početkom marta 2024. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi izdala je savetodavno upozorenje o neminovnim planovima ekstremista da ciljaju velika okupljanja u Moskvi.

Ne zna se da li je jučerašnji masakr u Moskvi povezan sa upozorenjima upućenim državljanima ove dve velike sile, ali su se otvorila mnoga pitanja, posebno nakon saopštenja koje je objavljeno na Telegramu nekoliko sati nakon napada.

Islamska Država preuzela odgovornost za napade

Nakon višečasovne potrage za i spekulacijama o tome ko je odgovoran za teroristički napad, preko pomenute društvene mreže oglasila se Islamska Država (ISIS) koja je preuzela odgovornost za događaje u Moskvi.

Očevici su posvedočili da su napadači na koncertnu dvoranu "Krokus" u Moskvi izgledali kao da su poreklom "iz Azije i sa Kavkaza" i da su komunicirali na "stranom jeziku, a ne na ruskom”, prenela je beloruska televizija NEXTA, pozivajući se na ruske lokalne medije.

Islamska Država ili ISIS ( Islamic State od Iraq and the Levant) je nepriznata teroristička država koja pod svojom kontrolom drži male delove Iraka i Sirije. Formirana je 3. januara 2014. godine, da bi 29. juna iste godine bila proglašena kalifatom.

Profimedia
 

 

ISIS od marta 2015. godine kontroliše teritoriju na kojoj živi deset miliona ljudi u Siriji i Iraku, a pod kontrolom drži male delove Libije i Nigerije.

Da li SAD stoje iza Islamske države?

Teorije da Sjedinjene Američke Države stoje iza ove terorističke organizacije javljaju se gotovo od kada je osnovana.

Kako je od 2015. godine pod njenom upravom deo Irana postoje sumnje da je cilj stvaranja iste da se preoblikuje mapa Bliskog istoka.

Tako je barem te 2015. godine tvrdio viši komandant oružanih snaga Irana Masud Džazijeri.

Profimedia
 

- Sunitska grupa koja je poznata po svojoj brutalnosti je proizvod misli i dela terorizma koji sponzoriše Amerika - rekao je Džazijeri i dodao da su SAD "oslobodile" Islamsku Državu u cilju da se "potpiri i širi neizvesnost među zemljama regiona".

Iranski general tvrdio je da je cilj da Amerika uz pomoć regionalnih plaćenika oslabi muslimane u svim oblastima, uništi regionalnu kulturu, civilizaciju, i ono za njih najvažnije, da se domogne resursa.

Mekejn i vođe ISIS-a

Republikanski senator Džon Mekejn je 2012. godine tajno posetio Siriju i tom priliko sreo se sa jednom pd frakcija vojne formacije "Slobodna Sirija" koja se aktivno borila protiv režima Bašara Asada.

Ovaj čin smatrao se hrabrim jer je senator krišom ušao u zemlju, pa je poseta predstavljena kao veoma rizična. Ipak, sve bi prošlo baš onako kako je zamišljeno da vođe grupe ISIS (Islamic State od Iraq and the Levant) nisu objavile fotografiju sa Mekejnom.

Foto: Profimedia
 

Frakcija „Slobodna Sirija“, formacija koju je Mekejn posetio, je sasvim „slučajno“ danas poznata kao ISIS.

Nakon tadašnje posete Siriji, Mekejn je za CNN rekao da je „bio dirljiv doživljaj videti ove borce za slobodu koji se bore već dve godine“. Dodao je i da „svesni su situacije na ratištima, i jako uznemireni dramatičnim porastom boraca Hezbolaha, Iranaca i naravno, povećanim aktivnostima Bašara Asada.”

Mekejn tada nije komentarisao kako to da su se članovi ove frakcije iznenada odlučili na zversko ubijanje nemuslimana u Siriji, iako su pre toga imali sasvim korektne, prijateljske odnose sa američkim senatorom. Nije mogao da objasi ni zašto je Salim Idris, glavni vođa pokreta „Slobodna Sirija“, koji se zalagao za promene, odjednom smenjen i uklonjen sa političke scene...

Sirija pokvarila planove, ISIS volšebno nastao baš tada

Američki general, ratni zločinac Vesli Klark svojevremeno je izjavio kako je u Beloj kući samo par nedelja nakon “zauzimanja” Avganistana i samo godinu dana nakon 11. septembra, video memo u kojem stoji plan kako će Amerika okupirati sedam zemalja za 5 godina, počevši od Iraka, preko Sirije, Libana, Libije, Somalije, Sudana i završiti sa Iranom. Dosta toga je išlo po planu Bele kuće, 2010-te su uzeli Liban, 2011-te Libiju.

Neposredno nakon toga pokušali su da zauzmu i Siriju, ali se pokazalo da je Sirija malo teži slučaj, te da je otpor daleko jači nego što je očekivano. Nakon dve godine neuspelih pokušaja, iznenada se volšebno pojavljuje ISIS i svirepo ubija sve oko sebe oružjem najnovije tehnologije.

Nakon brutalnih napada ISIS-a SAD napokon ima razlog da uđe u Siriju i “pomogne”, i ovaj put uz potpuni pristanak i odobravanje Sirijanaca. Čiste ruke, ali ne i obraz, reklo bi se.

Iako se u uplitanje Amerike već sumnjalo zbog svedočanstva generala Klarka, nisu postojali konkretni dokazi da SAD sponzoriše ISIS, niti je bilo poznato čije oružje ISIS koristi , ali zahvaljujući nepromišljenim članovima ISIS-a , klupko istine počelo se otpetljavati. Američka vlada i senator Mekejn ove događaje nisu komentarisali.

Foto: Profimedia
 

Ipak, zanimljivo je da je taj isti Mekejn je 2017. godine prilikom posete Australiji izjavio kako je 

ruski predsednik Vladimir Putin veća pretnja od ISIS-a!

Tada je tvrdio da je Rusia uticala na ishod predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama i da je Donald Tramp tada zato i pobedio. Osim toga, tvrdio je da je Rusija uticala i na izbore u Francuskoj.

Vezu između Rusije i američkih predsedničkih izbora niko nije dokazao, štaviše - FBI ju je u više navrata demantovala.

I Erdogan optužio Vašington za sponzorisanje Islamske Države

Turski predsednik je optužio Vašington za sponzorisanje "Islamske Države" i neispunjavanje obećanja da će povući kurdske snage u Siriji iz regiona koji su oslobođeni od islamističkih terorista, preneo je tada "Sputnjik".

Erdogan je i ranije tvrdio da SAD podržavaju teroriste u Siriji.

SAD otvoreno podržavaju "Sirijske demokratske snage", koje se sastoje uglavnom od kurdskih boraca koje Ankara optužuje da su povezani sa zabranjenom "Radničkom partijom Kurdistana".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike