Rusija na nogama dan posle terorističkog napada: Putin obećao odmazdu, troje povređene dece u teškom stanju (FOTO/VIDEO)

23.03.2024

17:12

0

Na portalu 24sedam pratite iz čas u čas šta se događa u Moskvi i u svetu dan posle mučkog terorističkog napada u koncertnoj dvorani

Rusija na nogama dan posle terorističkog napada: Putin obećao odmazdu, troje povređene dece u teškom stanju (FOTO/VIDEO)
Copyright AP Photo/Dmitry Serebryakov Russian Emergency Ministry Press Service via AP

Šta do sada znamo o terorističkom napadu

  • U koncertnoj dvorani "Krokus siti hol" u Podmoskovlju ubijene su 143 osobe, ali se tačan broj još utvrđuje. Ubijeno je i najmanje troje dece;
  • Hospitalizovano je 115 osoba, od kojih su petoro deca. U teškom stanju je njih 60;
  • Mučki napad u prepunoj dvorani izveo je petorica muškaraca, obučena u maskirne uniforme, sa azijatskim crtama lica, koji nisu pričali ruskim jezikom, izveli su sinoć nešto pre 20 časova. Bili su naoružani automatskom puškom "saig" kalibra 5,45 milimetara i "kalašnjikovima", a očevici navode da su neki nosili i kanistere sa zapaljivom tečnošću;
  • "Krokus siti hol", teroristi su zapalili bombom, i a vatru je gasilo oko 500 vatrogasaca;
  • Posle napada uhapšeno je 11 ljudi, od kojih su četvorica pucala u dvorani;
  • Ukrajinci i njihovi saveznici na čelu sa SAD odmah su se ogradili da stoje iza napada;
  • Još ne zna ko tačno stoji iza napada, a odgovornost je preuzela teroristčka Islamska država;
  • Ceo svet očekuje obraćanje Vladimira Putina, koji je do sada "poželeo oporavak svim povređenim u terorističkom napadu i pohvalio angažovanje medicinskog osoblja";
  • Osude stižu stižu sa svih strana, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nadu da će teroristi biti uhapšeni i da se ovako nešto nikada neće ponoviti. 
  • Sva što se sinoć dešavalo u vezi sa terorističkim napadom u Moskvi možete pročitati u našem blogu.

Dan posle terorističkog napada pojavljuju se novi dokazi i sve bolnija svedočanstva preživelih.

23.59 - Objavljen snimak koji su napravili teroristi

22.54 - Dečak spasao preko sto ljudi iz hale kada je krenuo teroristički napad

21.10 - Hitno oglašavanje guvernera Moskovske oblasti: Akcija spasavanja završena!

20.44 -  Na Instagram profilu "istočna budućnost" objavljene su fotografije Abdulkhakima Šišanija, koji se dovodi u vezu sa terorističkim napadom u Rusiji

 

18.01 - "Propevao" i treći terorista: Priznao gde je bacio oružje 

Treći osumnjičeni za teroristički napad u "Krokus Siti Holu" u Podmoskovskoj oblasti kojeg je policija uhapsila priznao je gde je bacio oružje.

- Tokom ispitivanja, treći osumnjičeni za teroristički napad u Moskvi predstavio se kao Rajab Alizadeh i priznao da je ispustio oružje na putu za oblast Brjanska zajedno sa svojim saučesnicima - stoji u objavi RIA Novosti na Telegramu.

 

 

17.10 - Rusija se zahvalila zemljama koje su joj izjavile saučešće

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je zahvalnost svim zemljama i međunarodnim organizacijama koje su uputile saučešće Moskvi zbog terorističkog napada na civile.

- Izražavamo iskrenu zahvalnost svima koji nisu ostali ravnodušni pred tragedijom - rekla je portparolka ministarstva Marija Zaharova u saopštenju.

16.18 - Ambasada Srbije u Rusiji izrazila saučešće porodicama stradalih

Ambasada Republike Srbije u Rusiji izrazila je danas saučešće porodicama i prijateljima poginulih u terorističkom napadu na koncertnu dvoranu „Krokus“ u Podmoskovlju i uputila reči podrške i solidarnosti ruskom narodu.

15.51 - Rusija: Niko od napadača nije ruski građanin

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je saopštenje u kom se navodi da teroristi koji su izvršili napad u moskovskoj koncertnoj dvorani "nisu ruski državljani“.

X/narrative_hole
 

14.54 - Troje dece još u bolnici, jedno u kritičnom stanju

- U zdravstvenim ustanovama trenutno je 107 pacijenata. Od toga troje dece, jedno dete je u kritičnom stanju, dvoje u teškom stanju. Među odraslim osobama 15 je u izuzetno teškom stanju, 42 u teškom stanju. Aktivno sarađujemo sa svim medicinskim ustanovama. Pružamo i nastavljamo da pružamo neophodnu medicinsku negu svima. Još jednom želim da istaknem da ima dovoljno lekova, krvi i materijala za zavoje - rečeno je na kratkoj medicinskoj konferenciji.

13.42 - Putin: Svi učesnici terorističkog napada biće kažnjeni

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se javnosti povodom terorističkog napada u Moskvi, ističući da će Rusija odlučno kazniti sve odgovorne za ovaj zločin koji je odneo živote nevinih civila.

13.43 - Objavljen snimak ispitivanja vođe grupe terorista iz Moskve

Glavna urednica medijske grupe Raša Tudej i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan objavila je na svom Telegram kanalu još jedan snimak sa osumnjičenim za teroristički napad u Krokus siti hola, nazvavši ga vođom.

Printscreen/Telegram/Маргарита Симоньян
 

 

13.00 - Uznemirujući snimak privođenja teroriste iz Moskve

Snimak hapšenja četvrtog teroriste iz "Krokus siti hola" u šumi objavljen je na Telegramu, i jasno se vidi kako ga privode krvavog.

12.42 - Broj stradalih porastao na 143

U sinoćnom terorističkom napadu u koncertnoj dvorani "Krokus siti hol", nedaleko od Moskve, usmrćeno je 143 ljudi, dok je hospitalizovana 121 osoba.

12.38 - Objavljen snimak ispitivanja teroriste koji je učestvovao u napadu u Moskvi

Jedan od uhapšenih terorista koji su izvršili napad u Krokus siti holu u Moskvi priznao je tokom ispitivanja da je pristao da učestvuje u masakru za novac, vidi se u snimku koji je ubjavila glavna urednica ruskog medija Raša Tudej Margarita Simonjan.

12.16 - Najobučeniji pripadnici MUP-a čuvaju ruski diplomatski kompleks u Novom Beogradu

Srpska policija odmah je reagovala posle sinoćnog napada u Moskvi rasporedivši specijalne jedinice kako bi obezbedila diplomatske objekte Ruske Federacije i kompleks u Novom Beogradu.

11.52 - Zaharova se obrušila na SAD i Ukrajinu zbog napada u Moskvi, pomenula i Kosovo

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova oglasila se povodom terorističkog napada u Moskvi, okrivljujući delimično SAD za njega.

10.46 - Srpski državljanin preživeo pakao u dvorani u Moskvi

Vanredna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koju je zakazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić bavila se brojnim aktuelnim temama, otkrio je u obraćanju posle sednice Ivica Dačić, koji je istakao da je jedan naš državljanin preživeo pakao zajedno sa ostalima koji su u petak uveče bili u dvorani u Moskvi.

10.32 - Stanje u Moskvi, nakon sinoćnjeg terorističkog napada u koncertnoj dvorani "Krokus siti hol" od ranih jutarnjih sati je vanredno, a oko dvorane se nalazi veliki broj vatrogasnih i policijskih vozila, javlja izveštač Tanjuga. Policija detaljno pretražuje celu oblast, a spasioci raščišćavaju ruševine.

AP Photo/Vitaly Smolnikov
Interventne ekipe iznose tela ubijenih

10.22 - Vanredna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je zakazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bavila se brojnim aktuelnim temama, otkrio je u obraćanju posle sednice Ivica Dačić, koji je istakao da je jedan naš državljanin preživeo pakao zajedno sa ostalima koji su u petak uveče bili u dvorani u Moskvi.

10.14 - Ruske specijalne službe dobile su od SAD informacije o terorističkoj zaveri, ali su ti podaci bili opšte prirode, bez konkretnih detalja, rekao je za TASS izvor iz specijalnih službi.

Nakon izjave portparolke Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson da su SAD podelile informacije sa ruskim vlastima o planiranju terorističkog napada u Moskvi, izvor u ruskim specijalnim službama je rekao da su "takve informacije zaista primljene", ali da su bile "opšte prirode, bez ikakvih specifičnosti".

Russian Emergency Ministry Press Service via AP
Vatrogasci na zgarištu dvorane u Podmoskovlju

9.57 - Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je da će svi odgovorni za teroristički napad biti kažnjeni.

9.31 - Fudbalska reprezentacija Rusije otkazala je prijateljski susret sa ekipom Paragvaja, koji je bio zakazan za 25. mart. Duel je odložen kako iz mera predostrožnosti, tako i zbog saosećanja sa narodom koji pati.

9.09 - Šef FSB obavestio Putina da je privedeno 11 ljudi, uključujući četvoro terorista koji su direktno učestvovali u terorističkom napadu u "Krokusu", prenose ruski mediji.

 

 

9.07 - Ruska ambasada u Beogradu zamolila je građane da iz bezbednosnih razloga ne pale sveće ispred zgrade ambasade. Građani Beograda palili su sveće ispred zgrade ruske ambasade, odajući poštu žrtvama.

8.56 - Dve osobe osumnjičene za napad uhapšene su u ruskoj oblasti Brjansk, nakon potere automobilima, napisao je poslanik Aleksandar Hinštejn na Telegramu. Naveo je da su drugi osumnjičeni pobegli pešice u obližnju šumu. 

Telegram printscreen
Teroristi pobegli u belom "renou"

8.49 - Na Instagram stanici istocna_buducnost objavljena je fotografija za koju pojedini izvori navode da se, navodno, vidi jedan od privedenih terorista koji je učestvovao u napadu u Moskvi.

 

 

8.43 - Stanovnici Moskve masovno dolaze u Centar za transfuziju krvi Gavrilov kako bi dali krv nakon terorističkog napada. Više od 600 građana dalo je krv u prvom satu rada Centra, objavilo je regionalno Ministarstvo zdravlja na svom Telegram kanalu.

 

 

8.23 - Rusko ministarstvo za vanredne situacije objavilo je spisak hospitalizovanih sa imenim 107 osoba.

Foto: TANJUG/ VASILI PETROVIĆ/ bg
Borba sa vatrenom stihijom u koncertnoj dvorani

Ažužirani spisak je objavljen na sajtu Ministarstva za vanredne situacije, uz pozivanje na podatke Ministarstva zdravlja od 09:00 sati po moskovskom vremenu, prenela je agencija RIA Novosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike