Objavljen snimak ispitivanja teroriste koji je učestvovao u napadu u Moskvi: Platili mu pola miliona rubalja, "ne zna" s kim je pričao

23.03.2024

12:28

0

U snimku, muškarac koji leži na zemlji, a zatim kleči, govori ruski sa akcentom

Objavljen snimak ispitivanja teroriste koji je učestvovao u napadu u Moskvi: Platili mu pola miliona rubalja, "ne zna" s kim je pričao
Copyright Printscreen Telegram/margaritasimonyan

Jedan od uhapšenih terorista koji su izvršili napad u Krokus siti holu u Moskvi priznao je tokom ispitivanja da je pristao da učestvuje u masakru za novac, vidi se u snimku koji je ubjavila glavna urednica ruskog medija Raša Tudej Margarita Simonjan.

Za taj posao prvo mu je ponuđeno milion rubalja, a prema njegovim tvrdnjama, imena "poslodavaca" nije znao.

U snimku, muškarac koji leži na zemlji, a zatim kleči, govori ruski sa akcentom, potvrdno odgovara na pitanje: "Kada ste stigli iz Turske? 4. marta?"

Čovek je rekao da mu je obećano 500 hiljada rubalja za napad, a polovina ovog iznosa je prebačena na karticu. Karticu je, kako je rekao, izgubio.

Oružje su mu, prema njegovim rečima, dostavili nepoznati ljudi koji su ga putem Telegrama pozvali da učestvuje u napadu. Rekao je i da je slušao "propovednika" na Telegramu i da mu je pre oko mesec dana pisao pomoćnik ovog "propovednika". Čovek tvrdi da ne zna ni ime ni prezime osobe koja mu je pisala.

 

 

Tada mu je nepoznata osoba ponudila da izvrši "ubistva" za novac, rekao je čovek. Na pitanje koga mu je rečeno da ubije, odgovorio je: „ljude“. Prema njegovim rečima, "nije važno koje". Čovek je takođe rekao da je rođen 1998. godine.

Podsetimo, napad na "Krokus siti hol" dogodio se u petak, 22. marta uveče. Grupa nepoznatih lica u kamuflaži počela je da puca iz automatskog oružja u zgradu. Tada je izbio požar, koji je zahvatio skoro celu zgradu.

Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak povodom terorističkog napada. U vreme terorističkog napada u sali je, kako se procenjuje, bilo više od šest hiljada ljudi. Prema poslednjim informacijama, poginule su 143 osobe, a spasioci nastavljaju da raščišćavaju ruševine.

FSB je saopštio da je 11 osumnjičenih uhapšeno u vezi sa terorističkim napadom, uključujući sva četiri direktna učesnika u napadu.

Sve najnovije informacije iz Moskve posle terorističkog napada možete iz minuta u minut pratiti u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike