Savet bezbednosti nije usvojio američku rezoluciju o Gazi! Tri zemlje se usprotivile: "To bi bilo davanje zelenog svetla za napad na Rafu"

22.03.2024

14:42

0

Neposredno pre glasanja ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja nagovestio je da će glasati protiv

Savet bezbednosti nije usvojio američku rezoluciju o Gazi! Tri zemlje se usprotivile: "To bi bilo davanje zelenog svetla za napad na Rafu"
Ujedinjene nacije - Copyright Profimedia

Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija američki nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi nije dobio podršku svih članica.

Za rezoluciju je glasalo 11 zemalja, dok su Rusija, Kina i Alžir izrazili protivljenje, a Gvajana je bila uzdržana.

Nakon glasanja američka ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild izrazila je razočaranje, naglašavajući da su Rusija i Kina odlučile da se suprotstave američkoj rezoluciji, rekavši da stavljaju politiku iznad potrebe za napretkom.

Američki predlog rezolucije naglašava hitnost "neposrednog i trajnog prekida vatre" između Izraela i Hamasa u Gazi, kako bi se zaštitili civili i omogućila dostava humanitarne pomoći, neophodne za više od dva miliona Palestinaca koji se suočavaju sa ozbiljnim nedostatkom hrane.

Neposredno pre glasanja ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja nagovestio je da će glasati protiv rezolucije, rekavši da američki nacrt "sadrži efektivno zeleno svetlo za Izrael da pokrene vojnu operaciju u Rafi“.

Nebenzja dodaje da je Rusija već izjavila da više neće tolerisati "besmislene rezolucije, koje ne sadrže poziv na prekid vatre i koje nas ne vode nikuda”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike