SAD vrše pritisak na sud u Hagu zbog Izraela: Ne podržavaju povlačenje IDF sa palestinskih teritorija

22.02.2024

13:44

0

U iznošenju argumenata SAD u sredu tvrdilo se da su i Savet bezbednosti UN i Generalna skupština uspostavili put ka mirnom rešenju kroz pregovore

SAD vrše pritisak na sud u Hagu zbog Izraela: Ne podržavaju povlačenje IDF sa palestinskih teritorija
Copyright Profimedia

SAD su pozvale Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu da ne donosi odluku kojom se poziva na hitno povlačenje Izraela sa okupiranih palestinskih teritorija, tvrdeći da izraelska bezbednost mora biti uzeta u obzir u bilo kom rešenju sukoba.

- Svaki potez ka povlačenju Izraela sa Zapadne obale i Gaze zahteva razmatranje veoma stvarnih bezbednosnih potreba Izraela - rekao je sudijama Međunarodnog suda pravde Ričard Visek, vršilac dužnosti pravnog savetnika Stejt departmenta.

Visek je izneo stav SAD na saslušanjima Međunarodnog suda pravde ove nedelje koje je prvi put zatražila Generalna skupština UN 2022. Oni imaju za cilj da utvrde pravni status okupiranih teritorija i implikacije pristupa međunarodne zajednice sukobu.

Više od 50 država trebalo bi da iznese svoje stavove na jednonedeljnim saslušanjima, koja su dodatno naglasila izolaciju malobrojnih pristalica Izraela nakon saslušanja Saveta bezbednosti UN u utorak na kom su SAD jedine bile protiv nacrta rezolucije o prekidu vatre, dok je Velika Britanija bila uzdržana. Očekuje se da će SAD i Velika Britanija ponovo biti praktično same na saslušanjima Međunarodnog suda pravde u pozivanju na uzdržanost u svojoj presudi o izraelskoj okupaciji.

Očekuje se da će MSP do leta dati svoje mišljenje koje bi moglo da ima dalekosežne političke i pravne posledice ako se okupacija označi kao nezakonita. To bi, na primer, moglo imati implikacije na vlade koje pokušavaju da zabrane kampanje bojkota koje su usmerene na proizvode napravljene na okupiranim teritorijama. To bi takođe moglo dodatno da poveća geopolitičke troškove za SAD i Britaniju u nastavku odbrane Izraela na svetskoj sceni.

U iznošenju argumenata SAD u sredu, Višek je tvrdio da su i Savet bezbednosti UN i Generalna skupština uspostavili put ka mirnom rešenju kroz pregovore, koji bi u osnovi bili razmena zemlje za mir.

- Za trajni mir potreban je napredak u oba ova uravnotežena elementa. Tražili su od vas da pokušate da rešite spor između strana putem savetodavnog mišljenja, upućenog na pitanja koja se fokusiraju na dela samo jedne strane - rekao je on sudijama.

Visek je insistirao da Vašington ne isključuje ulogu MSP-a u sukobu, već je umesto toga apelovao na sud da „pažljivo kalibriše svoje savete” u svetlu eventualne potrebe za rešenjem putem pregovora.

Većina drugih država koje su ponudile podneske u ovom slučaju tvrdila je suprotno: da odsustvo pregovora, suočenih sa nepokolebljivim protivljenjem izraelske vlade uspostavljanju palestinske države, zahteva odlučnu intervenciju MSP.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike