RAT NA BLISKOM ISTOKU Broj ubijenih u Gazi premašio 32.000! Blinken: Odlučni smo u stavu da se Izrael odbrani

22.03.2024

17:11

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Broj ubijenih u Gazi premašio 32.000! Blinken: Odlučni smo u stavu da se Izrael odbrani
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 168. dan. 

Portparol izraelske vojske (IDF) Daniel Hagari rekao je da su veoma značajni visoki komandanti Hamasa uhvaćeni u bolnici Šifa u Gazi.

Hagari nije objavio identitete pripadnika Hamasa.

Grupa pripadnika Hamasa je i dalje u bolnici, a pre bitke sa njima, IDF radi na evakuaciji.

                              *** UŽIVO ***

23.41 -  Liban osuđuje izraelske napade na sistem kontrole vazdušnog saobraćaja

Ministarstvo spoljnih poslova Libana saopštilo je da će podneti hitnu žalbu Savetu bezbednosti UN zbog, kako je rekao, „kršenja njegovog suvereniteta” Izraela ometanjem navigacionih sistema civilnog vazduhoplovstva.

23.01 - Izraelske bespilotne letelice kruže oko Rafe , stanovnici "prestrašeni"

Bespilotne letelice nisu prestale da lebde u blizini kuvajtske bolnice u poslednjih nekoliko sati, zajedno sa drugim centralnim delovima Rafe. Kružili su kako bi prikupili više obaveštajnih informacija o mogućim ciljevima za koje se očekuje da će biti pogođeni u narednim satima.

21.14 - Hamas hvali odbacivanje „pristrasne” rezolucije SAD u SB UN

Hamas je pozdravio oštro .odbijanje američkog nacrta rezolucije u Savetu bezbednosti UN kojom se poziva na prekid vatre u Gazi. Grupa koja upravlja pojasom kaže da bi rezolucija omogućila Izraelu da nastavi svoje vojne operacije i „dala mu pokriće i legitimitet za rat istrebljenja“ protiv Palestinaca.

- Rezolucija nije uključivala eksplicitan zahtev za trenutnim prekidom cionističke agresije na Gazu - navodi se u saopštenju.

Hamas je takođe zahvalio Rusiji, Kini i Alžiru što su glasali protiv „pristrasne“ rezolucije i rekao da humanitarna situacija u Gazi zahteva hitan prekid vatre.

Profimedia/Omar Ashtawy
 

20.21 - SAD moraju obustaviti transfer oružja Izraelu „da bi zaustavile genocid“

Demokratska političarka Aleksandra Okasio-Kortez rekla je u Predstavničkom domu američkog Kongresa da američka vlada mora privremeno da prestane da daje oružje Izraelu u svetlu njegovih "genocidnih akata" u Gazi.

- Ako želite da znate kako izgleda genocid koji se odvija, otvorite oči - rekla je ona u govoru.

17.10 - Broj ubijenih u Gazi premašio 32.000

Broj ubijenih u izraelskom ratu u Gazi popeo se na 32.070, objavilo je Ministarstvo zdravlja u saopštenju.

Navodi se da je od 7. oktobra povređeno 74.298 ljudi.

16.53 - Blinken: Odlučni smo u stavu da se Izrael odbrani

Američki državni sekretar rekao je u Tel Avivu da je kazao izraelskim čelnicima da plan napada na Rafu, gde je zarobljeno 1,5 miliona ljudi, nije izvodljiv.

- Velika vojna kopnena operacija nije način. Riskira ubijanje mnogo više civila. Radujemo se što ćemo videti izraelske zvaničnike u Vašingtonu sedeće sedmice kako bismo proučili detalje i najbolji put napred. Odlučni smo u stavu da se Izrael obrani i svojom bezbednošću integriše u regiju - rekao je Blinken novinarima na aerodromu.

 

 

15.05 - Kina: Nacrt američke rezolucije izbegava pitanje prekida vatre

Kineski ambasador pri UN-u Žang Jun rekao je da je Savet bezbednosti predugo “odugovlačio” po pitanju trenutnog prekida vatre u Gazi.

Američki nacrt je dvosmislen i izbegava pozivanje na trenutni prekid vatre, rekao je on.

- Ova rezolucija ne ispunjava očekivanja međunarodne zajednice. Naprotiv, američki nacrt postavlja uslove za prekid vatre, što se ne razlikuje od davanja zelenog svetla za nastavak ubijanja, što je neprihvatljivo - kazao je Žang.

14.55 - Alžir: Nacrt teksta je neadekvatan

Amar Bendjama, UN-ov ambasador Alžira, zemlje koja nije podržala američku rezoluciju, rekao je da je nacrt teksta neadekvatan i da se ne bavi velikom patnjom koju su pretrpeli Palestinci.

- Greše oni koji veruju da će izraelska okupaciona sila odlučiti da poštuje svoje međunarodne pravne obveze - poručio je Savetu, dodajući da “moraju da napuste ovu fikciju.”

14.42 - Savet bezbednosti UN nije usvojio američku rezoluciju o Gazi

14.16 - Španija, Irska, Malta i Slovenija saglasne su da rade na priznavanju palestinske države

Kako prenosi Rojters, Španija se dogovorila sa liderima Irske, Malte i Slovenije da preduzmu prve korake ka priznavanju palestinske države, izjavio je u petak španski premijer Pedro Sančez posle sastanka Evropskog saveta u Briselu.

13.03 - Portugalija daje 10 miliona evra URNWA kao novu dodatnu pomoć

 

 

Portugalija je u četvrtak saopštila da će dati 10 miliona evra Agenciji UN za pomoć i rad Palestini (UNRWA) kao jednokratni doprinos namenjen za obezbeđivanje hrane, lekova i humanitarne pomoći Palestincima, prenosi Rojters.

Iznos je objavila vršilac dužnosti ministra za poslove kabineta Marijana Vjeira da Silva nakon sastanka vlade. Prema novinskoj agenciji, zvaničnik ministarstva spoljnih poslova opisao je taj iznos kao novu dodatnu pomoć koja nije bila u državnom budžetu za 2024.

12.22 - Unicef: Rafa je poslednja nada Gaze

Portparol Unicefa Džejms Elder napisao je da je "razoren gubitkom" dok je putovao kroz Kan Junis na jugu Gaze, navodi se u objavi UN-a na Iksu u kojoj je podeljen i snimak ruševina grada.

 

 

- Ne moram da objašnjavam šta trenutno vidite u Kan Junisu. To je očigledno. Potpuno uništenje. Ono što ne vidite su sećanja u ovim razorenim domovima. Ne vidite zagrljaj te majke i njenog mališana. Ne možete da osetite miris večere koju je nekad pravila baka za svoju porodicu. Krećući se ovim ulicama, obuzima me gubitak - rekao je Elder.

11.45 - Turski ambasador u Izraelu pozvan na razgovor nakon Erdoganovih komentara o Netanjahuu

Tajms of Izrael izveštava da je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac pozvao zamenika turskog ambasadora u Izraelu na ukor nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao da će „poslati Netanjahua Alahu da se brine o njemu, učini ga jadnim i prokune ga”, tokom jučerašnjeg predizbornog mitinga.

Svrha poziva, napisao je Kac u objavi na društvenim mrežama na Iksu, jeste da "prenese jasnu poruku Erdoganu".

11.11 - U napadu na stambenu zgradu u Gazi ubijeno deset osoba

U severozapadnom delu grada Gaze gađana je i uništena stambena zgrada u kojoj se nalazila porodica. U tom napadu ubijeno je deset osoba.

Budući da su izraelske snage napale bolnicu Al Šifa, bilo je otežano izvođenje žrtava na sigurno, piše Al Džazira.

 

 

10.52 - Stotine vernika sprečene da uđu u džamiju Al Aksa

Izraelske snage sprečile su stotine muslimanskih vernika koji su nameravali da obave molitvu da uđu u džamiju Al Aksa, navodi novinska agencija Wafa.

Svedoci su agenciji rekli da su vojnici pojačali svoje prisustvo u blizini kontrolnih punktova Kalandija, Zejtun i Vitlejem koji vode do džamije koja predstavlja svetinju za muslimane.

Izraelske snage su navodno vratile stotine vernika sa kontrolnih punktova, tvrdeći da nemaju potrebne dozvole.

9.41 - U izraelskim vazdušnim napadima ubijeno 11 Palestinaca

Prema izveštajima lekara, u napadima na grad Rafu, posebno u severnim i istočnim delovima, poginulo je najmanje osmoro ljudi, a više ih je ranjeno.

Izvori iz tima civilne zaštite navode da su napadi uzrokovali velika oštećenja na kućama u okolnim područjima. Trenutno se nalaze na licu mesta gde pokušavaju da izvuku ljude zarobljene ispod ruševina.

U odvojenom napadu, u malom selu u istočnom delu Kan Junisa, vojska je pogodila stambenu kuću ubivši tri osobe i ranivši nekoliko civila.

 

 

9.14 - Australija i Velika Britanija pozvale na "trenutni prekid borbi" u Gazi i upozorile "potencijalno razorne posledice“ izraelske operacije u Rafi

Ministri spoljnih poslova i odbrane Australije i Velike Britanije naglasili su u petak "hitnost trenutnog prekida borbi u Gazi kako bi se omogućilo protok pomoći i oslobađanje talaca“, u saopštenju nakon razgovora u Adelaidu, prenosi AFP.

8.55 - Izraelski vojnici pretukli i priveli mladiće iz bolnice Al Šifa

Izraelska vojska nastavlja operaciju u bolnici Al Šifa u centralnoj Gazi dok ljudi beže iz tog područja.

Stariji pacijent rekao je za agenciju AFP da je bio primoran da izađe iz ustanove bez odeće i sa povezom na očima. Između ostalog, navodi i da su ga detaljno ispitivali pre izvođenja.

Vojnici su “sve mladiće pretukli i priveli”, dodao je.

8.42 - Američka kongresmenka: Izraelska vlada koristi "gladovanje kao ratno oružje"

Rašida Tlaib, jedina palestinsko-američka članica Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, optužila je izraelsku vladu da je počinila neke od najgorih zločina protiv čovečnosti u “ovom veku” tokom rata u Gazi.

- Ovo nije tragična nesreća - rekla je Tlaib tokom obraćanja prisutnima u Predstavničkom domu u četvrtak.

 

 

- Ono čemu svedočimo, u celom svetu, jeste da izraelska vlada koristi gladovanje kao oružje rata. Glad je rezultat potpune opsade Gaze i namernih ograničenja u proizvodnji lokalne hrane, uništavanja infrastrukture i prekida isporuke humanitarne pomoći - dodala je.

8.00 - SB UN danas treba da glasa o američkoj rezoluciji o prekidu vatre u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) trebalo bi danas da se izjasni o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi koju su podnele Sjedinjene Američke Države. U američkom predlogu rezolucije se navodi da je "neposredan i trajni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi imperativ" kako bi se zaštitili civili i omogućila humanitarna pomoć koja će biti dostavljena za više od dva miliona izgladnelih Palestinaca, prenosi AP. Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild izrazila je nadu da će 15-člani Savet bezbednosti danas odobriti novi nacrt rezolucije. Predlog sadrži imperativ trenutnog i trajnog prekida vatre, bez direktne veze sa oslobađanjem talaca koje je Hamas uzeo tokom napada na Izrael 7. oktobra, što je bila klauzula u prethodnom nacrtu, navodi AP. Savet bezbednosti je već usvojio dve rezolucije o pogoršanju humanitarne situacije u Gazi, ali u njima se ne poziva na prekid vatre.

Rusija i Kina su krajem oktobra 2023. godine stavile veto na rezoluciju koju su podnele SAD u kojoj se poziva na prekid borbi u cilju isporuke humanitarne pomoći, zaštite civila i zaustavljanja naoružavanja Hamasa. SAD, najbliži saveznik Izraela, stavile su veto na tri dosadašnje rezolucije u kojima se zahteva prekid vatre.

Nejt Evans, portparol američke misije u UN rekao je da je nova rezolucija "prilika da Savet bezbednosti bude jednoglasan". U američkom nacrtu rezolucije prvi put se osuđuju "svi teroristički akti", uključujući napade predvođene Hamasom 7. oktobra prošle godine, uzimanje i ubijanje talaca, ubistva civila i seksualno nasilje, uključujući silovanje.

7.30 - Blinken u Izraelu u okviru diplomatskih napora da se postigne prekid vatre u Gazi

AP Photo/Eugene Hoshiko
 

Američki državni sekretar Entoni Blinken stiže danas u Izrael, u okviru intenzivnih diplomatskih napora tokom turneje u regionu Bliskog istoka da se postigne "trajni i trenutni prekid vatre" u Gazi i odvrati izraelska ofanziva na Rafu.

Planirano je da se Blinken sastane sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i izraelskim ratnim kabinetom, saopštio je Stejt department. Očekuje se da će najviši američki diplomata ponovo izvršiti pritisak na Izrael u cilju odvraćanja od ofanzive na Rafu i ukazati na hitnu potrebu dostave više humanitarne pomoći stanovništvu u Pojasu Gaze. "Naš stav, koji je vrlo jasan, je da bi velika vojna operacija u Rafi bila greška, nešto što ne podržavamo“, rekao je Blinken u četvrtak, prenosi CNN.

7.00 - Netanijahu: Uskoro ću odobriti plan za evakuaciju civila iz ratne zone

Dva dana nakon telefonskog razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je objavio video snimak u kome kaže da će uskoro odobriti plan za evakuaciju civilnog stanovništva iz ratne zone.

On je rekao da ceni Bajdenovu podršku i da je predsednik tražio od njega da iznese predloge SAD o humanitarnoj pomoći i drugim aspektima rata, preneo je Tajms of Izrael.

Netanijahu u nedelju šalje svoje najbliže saradnike u Vašington. Operativni plan je, kako je rekao Netanijahu, već odobren.

"Dok se pripremamo za ulazak u Rafu, što će potrajati, nastavljamo da delujemo svom snagom", istakao je Netanijahu.

6.55 - SZO: Otvaranje još jednog prelaza u Gazi sprečilo bi glad

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da bi samo povećanje broja kopnenih prelaza u Pojas Gaze moglo da spreči glad u toj gusto naseljenoj palestinskoj enklavi.

"Nedavno napori da se hrana isporuči vazdušnim i pomorskim putem su dobrodošli, ali samo proširenje kopnenih prelaza će omogućiti isporuke velike količine hrane kako bi se sprečila glad", rekao je Tedros, prenosi Rojters.

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike