Makron ponovo preti slanjem trupa u Ukrajinu, Zaharova: Neka prestane da šalje oružje Kijevu

17.03.2024

11:36

0

"Spremni smo za svaki scenario"

Makron ponovo preti slanjem trupa u Ukrajinu, Zaharova: Neka prestane da šalje oružje Kijevu
Copyright AP Photo/Ebrahim Noroozi

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je da ne treba isključiti mogućnost da bi Francuska mogla da pošalje trupe u Ukrajinu.

- Možda u jednom trenutku, ne želim to i neću preuzimati inicijativu, bude potrebno da se izvedu operacije na lokalu kako bi se suprotstavili ruskim snagama. Snaga Francuske je u tome što to možemo da uradimo - rekao je Makron za "Parizijen".

On je dodao da mnoge evropske zemlje, i to ne male, podržavaju kurs kojim ide Francuska.

- Spremni smo za svaki scenario. Bila bi greška da nismo. Siguran sam da bi, kakva god da bude situacija, svako preuzeo odgovornost - rekao je Makron.

Francuski predsednik je ranije rekao da je spreman da sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovara kako doći do deeskalacije ukrajinske krize.

AP Photo/Christophe Ena, Pool
 

- Ja ću se javiti ako Putin pozove. Jer osećam da je to moja dužnost. I slušaću šta on predlaže. S jedne strane, Ukrajini moramo dati sve, treba da unapredi svoje odbrambene kapacitete, ali sa druge strane, moramo da radimo na deeskalaciji. Moramo da postignemo trajni, pošten mir. Ako Putin slučajno nešto ponudi, ja ću saslušati njegove predloge - rekao je Makron.

Zaharova: Makron da obustavi isporuku oružja Kijevu

Francuski predsednik Emanuel Makron trebalo bi da obustavi isporuke oružja Kijevu i da iznese predlog primirja stranama u bliskoistočnom sukobu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući inicijativu francuskog predsednika da se uspostavi prekid vatre u Ukrajini za vreme letnjih Olimpijskih igara u julu.

- Dajem predlog odgovora Makronu: da prestane sa isporukom oružja koje se koristi za ubijanje civila, kao i da prestane sa sponzorisanjem terorizma. Drugi predlog Makronu: da se sličan predlog iznese i stranama u sukobu na Bliskom istoku. Mnogo toga verovatno zavisi od reči Francuske - prokomentarisala je Zaharova.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

Makron je dodao da Francuska, kao domaćin Olimpijskih igara, prati odluke Olimpijskog komiteta, i da će u skladu s tim, Pariz zahtevati od Moskve privremenu obustavu vatre, kao i da je najveće svetsko sportsko takmičenje "poruka mira".

Gradonačelnica Pariza, An Ildago, rekla je za Rojters u sredu da bi želela da se ruski i beloruski sportisti ne pojave na Igrama.

Sportistima iz ove dve zemlje isprva je u potpunosti bilo zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama, a naknadno je individualnim sportistima dozvoljeno da se takmiče bez korišćenja zastava i himni njihovih zemalja, a pod uslovom da nisu ni na jedan način izrazili podršku invaziji na Ukrajinu.

Ovogodišnje Olimpijske igre počeće u Parizu 26. jula, a završna ceremonija biće održana 11. avgusta.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike