Kijev neuverljivim objašnjenjem pokušao da objasni šta je Makron mislio pod slanjem trupa u Ukrajinu: Pogrešno su ga razumeli

20.03.2024

15:56

0

Kuleba je pokušao da stane u odbranu francuskog predsednika

Kijev neuverljivim objašnjenjem pokušao da objasni šta je Makron mislio pod slanjem trupa u Ukrajinu: Pogrešno su ga razumeli
Copyright Profimedia

Ukrajini nisu potrebne trupe NATO-a na njenoj teritoriji da bi porazila Rusiju, tvrdi ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, dodajući da su izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona koje sugerišu da bi blok predvođen SAD mogao da rasporedi trupe u zemlji pogrešno protumačene.

Makronovi komentari krajem februara izazvali su salvu izjava zemalja NATO-a, koje su tvrdile da ne planiraju da šalju vojnike u Ukrajinu. Kuleba je reakciju evropskih lidera opisao kao "paničnu", objavio je u sredu italijanski list "La Stampa".

- Makron je samo hteo da kaže da postoji mogućnost obuke ukrajinskih vojnika direktno u Ukrajini, a ne spolja kao sada - rekao je Kuleba grupi stranih novinara, ističući da je ono što njegovoj naciji treba od stranih donatora oružje, posebno dronovi, a ne ljudstvo.

AP Photo/John Minchillo
Dmitrij Kuleba

Ranije ove nedelje španski "El Pais" izvestio je da vojno osoblje iz država NATO-a deluje u Ukrajini, pomažući "u praktično svim mogućim aspektima“ sukoba sa Rusijom, osim u aktivnim borbenim operacijama. To uključuje obuku trupa unutar Ukrajine, navodi španski list, pozivajući se na intervjue sa različitim izvorima u protekle dve godine.

Šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je u utorak da Francuska priprema snage do 2.000 vojnika za moguću intervenciju. On je sugerisao da je raspoređivanje trebalo da se obavi u tajnosti, a Pariz je njegove izjave odbacio kao akt informacionog rata Moskve i "neodgovornu" provokaciju.

U međuvremenu, načelnik Generalštaba francuske vojske general Pjer Šil rekao je u intervjuu ove nedelje da su oružane snage spremne da deluju, "bez obzira na razvoj međunarodne situacije“. Divizija od oko 20.000 ljudi mogla bi biti raspoređena u roku od 30 dana, rekao je on medijima.

Profimedia
 

Neki bivši vojnici NATO-a pridružili su se Oružanim snagama Ukrajine kao dobrovoljci i služe kao doušnici za svoje vlade, prateći donirano oružje i obaveštavajući ih o situaciji na liniji fronta, dodaje se u izveštaju.

Moskva sukob u Ukrajini doživljava kao posrednički rat Zapada protiv Rusije, dok strane borce tretira kao plaćenike i legitimne mete, upozorili su visoki zvaničnici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike