Pariz priprema kontingent za Ukrajinu: U prvoj fazi šalju oko 2.000 vojnika

19.03.2024

15:31

0

Sadašnje rukovodstvo Francuske ne brine o pogibiji običnih Francuza i brigama generala - rekao je Nariškin

Pariz priprema kontingent za Ukrajinu: U prvoj fazi šalju oko 2.000 vojnika
Copyright AP Photo/Libkos

Rusija ima informacije da Francuska već priprema vojni kontingent za slanje u Ukrajinu, koji će u početnoj fazi brojiti oko 2.000 ljudi, izjavio je danas direktor Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin.

- Sadašnje rukovodstvo zemlje (Francuske) ne brine o pogibiji običnih Francuza i brigama generala. Prema podacima koje je dobila ruska spoljna obaveštajna služba, već se sprema kontingent za slanje u Ukrajinu. U početnoj fazi to će biti oko 2.000 ljudi - rekao je Nariškin, preneo je TASS.

Prema rečima direktora Spoljne obaveštajne službe, francuska vojska strahuje da tako značajna jedinica neće moći tiho da bude prebačena u Ukrajinu i da tamo bude stacionirana.

AP Photo/Libkos
 

- Tako će postati prioritetna legitimna meta za napade Oružanih snaga Rusije. To znači da će doživeti sudbinu svih Francuza koji su ikada sa mačem došli na teritoriju ruskog sveta - istakao je Nariškin.

On je naglasio da je samo u napadu ruskih snaga na privremeni punkt plaćenika kod Harkova 17. januara ubijeno na "desetine francuskih građana", a od tada su takvi napadi "postali norma u ukrajinskom sukobu".

- U Jelisejskoj palati kažu da je broj poginulih Francuza u Ukrajini "već premašio psihološki važan prag", a objavljivanje ovakvih informacija moglo bi da izazove proteste građana - otkrio je Nariškin.

Ruski zvaničnik je naglasio i da francuske vlasti pažljivo skrivaju činjenicu da su njihovi vojnici angažovani u Ukrajini, a takođe i gubitke, zbog toga francuski resori jure u potrazi za rešenjem kako da sahrane poginule.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je krajem prošlog meseca rekao da ne isključuje mogućnost slanja kopnenih snaga zapadnih zemalja u zonu specijalne vojne operacije.

Makron je rekao i da zapadne države "nameravaju da urade sve što je potrebno" da spreče Rusiju da preuzme prevagu u sukobu.

Nakon toga, ministar odbrane Sebastijan Lekorno izjavio je da ne može biti reči o slanju vojnika sa ciljem učešća u sukobima u Ukrajini.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike