Nakon protesta na Kubi, zvanična Havana optužila SAD za umešanost

19.03.2024

00:35

1

Sjedinjene Američke Države saopštile da ne stoje iza protesta na Kubi

Nakon protesta na Kubi, zvanična Havana optužila SAD za umešanost
Copyright AP/Ismael Francisco

Nakon protesta koji su u nedelju održani u nekoliko gradova na Kubi, kubansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na sastanak najvišeg američkog diplomatu u Havani, Benjamina Zifa optužujući američku ambasadu u Havani za mešanje u unutrašnje poslove Kube.

U saopštenju kubanskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da su objave američke ambasade podeljene na društvenim mrežama odmah posle nedeljnih protesta pokazale da su SAD nesposobne da poštuju "minimalne standarde pristojnost i poštenja", prenosi Rojters.

Sjedinjene Američke Države su saopštile da ne stoje iza protesta na Kubi.

- Optužbe da Vašington stoji iza protesta su apsurdne - izjavio je na današnjem brifingu za novinare zamenik portparola stejt departmenta Vedant Patel.

Kubanske vlasti potvrdile su ranije danas da je u nedelju oržano pet protesta širom zemlje i upozorile građane na širenje laži na društvenim mrežama sa ciljem da se izazove šira pobuna.

Protesti su u nedelju održani u Santjago de Kubi, u blizini El Kobre i u Bajamu, glavnom gradu provincije Granma.

Manji protesti održani su u Santa Marti, u blizini odmarališta na plaži Varadero i u Los Mangosu, kvartu grada Matanzas, navodi se u izveštajima lokalnih medija.

Nezadovoljni građani Kube su izašli na ulice zbog represije koju sprovode kubanske vlasti, višesatnih nestanaka struje i nestašice hrane. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike