Poljski farmeri blokirali granicu sa Nemačkom: Zatvoren put kojim dnevno prođe 17.000 kamiona!

18.03.2024

16:19

0

Poljski farmeri su već krajem februara na 24 sata blokirali prekogranični saobraćaj na ovom auto-putu

Poljski farmeri blokirali granicu sa Nemačkom: Zatvoren put kojim dnevno prođe 17.000 kamiona!
Poljski poljoprivrednici su blokirali auto-put na granici sa Nemačkom - Copyright Profimedia/Patrick Pleul/dpa

Poljski farmeri započeli su u nedelju četvorodnevnu blokadu granice sa Nemačkom i zatvaranje svih saobraćajnih traka u oba smera, što će onemogućiti prekogranični saobraćaj.

Granični prelaz se nalazi na auto-putu koji povezuje Berlin i Varšavu, a između Nemačke i Poljske svakodnevno saobraća oko 17.000 kamiona, zbog čega poljske i nemačke vlasti očekuju značajne saobraćajne gužve, prenosi Dojče vele.

Poljski farmeri su već krajem februara na 24 sata blokirali prekogranični saobraćaj na ovom auto-putu i u tom protestu je učestvovalo oko hiljadu poljoprivrednika sa 500 traktora i 300 kamiona i kombija.

Među zahtevima demonstranata su ukidanje ili ublažavanje ograničenja nametnutih EU planom "Zeleni dogovor" u cilju borbe protiv klimatskih promena, kao i vraćanje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje je Brisel ukinuo nakon izbijanja rata između Rusije i Ukrajine.

Prošle subote, u razgovorima sa poljoprivrednicima koji štrajkuju, poljski premijer Donald Tusk je obećao da će smanjiti višak žitarica na domaćem tržištu međutim sindikalni lideri rekli su da neće prekinuti svoje proteste.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike