Poljski farmeri blokirali punkt sa Slovačkom: Poljoprivrednici ustali protiv "nekontrolisanog priliva žita iz Ukrajine"

15.03.2024

16:41

0

Protesti su eskalirali do te mere da su poljoprivrednici od četvrtka u potpunosti blokirali pet kontrolnih punktova - Jagodin, Ustilug, Ugriniv, Rava-Ruska i Šegini - za kamione koji dolaze iz Ukrajine

Poljski farmeri blokirali punkt sa Slovačkom: Poljoprivrednici ustali protiv "nekontrolisanog priliva žita iz Ukrajine"
Copyright Profimedia

 U znak protesta protiv "nekontrolisanog priliva žita iz Ukrajine" koji, kako navode, "destabilizuje tržište žitarica i stvara tešku ekonomsku situaciju za poljoprivrednike", poljski poljoprivrednici iz regiona Orava i Podgalja blokirali su danas pre podne granični prelaz Čižne sa Slovačkom. Ovaj potez dolazi kao odgovor na sve veći uvoz poljoprivrednih proizvoda ne samo iz Ukrajine, već i iz Ruske Federacije, što dodatno potencira tenzije na već uzavrelom tržištu.

U sklopu protesta, koji je najavljen do kraja marta, poljoprivrednici su odlučili da kamionima prevozeći žito i naftu iz Ukrajine bude zabranjen prolaz. Poljski radio RMF24 prenosi da će demonstranti vršiti provere i dozvoljavati prolazak samo jednom kamionu na sat, dok će automobili, biciklisti i pešaci moći nesmetano da prelaze granicu.

Protesti su eskalirali do te mere da su poljoprivrednici od četvrtka u potpunosti blokirali pet kontrolnih punktova - Jagodin, Ustilug, Ugriniv, Rava-Ruska i Šegini - za kamione koji dolaze iz Ukrajine. Osim toga, vozačima kamiona koji odbiju da se podvrgnu kontroli biće onemogućen ulazak u Poljsku.

Poljoprivrednici su svoj stav obavestili lokalnu opštinu Jablonka, izražavajući duboku zabrinutost za budućnost domaće proizvodnje i apelujući na vlasti da preduzmu hitne mere kako bi se zaštitili interesi poljskih proizvođača u svetlu sve veće konkurencije na evropskom tržištu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike