Neredi u Atini: Studenti palili vozila, policija odgovorila šok-bombama (VIDEO)

10.03.2024

11:06

0

Studenti smatraju da su novim zakonom obezvređene diplome javnih univerziteta

Neredi u Atini: Studenti palili vozila, policija odgovorila šok-bombama (VIDEO)
Protesti u Atini - Copyright Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Desetak vozila je zapaljeno tokom nereda ispred univerzitetskog kampusa u Zografu, u Atini.

Nešto posle ponoći, grupa od oko 20 muškaraca sa kapuljačama izašla je iz kruga Univerziteta, gde se u to vreme održavala žurka, i zapalila sedam automobila parkiranih u okolnim ulicama.

Zatim su molotovljevim koktelima i kamenicama napali policajce koji su nadgledali lice mesta i postavili barikade. 
Čitava ulica je ličila na bojno polje, A policija je odgovorila šok-bombama.

Meštani su za "Katimerini" rekli da su besni jer u poslednje vreme tu često izbijaju incidenti, a mnogi su izlazili iz svojih kuća ne bi li što pre preparkirali vozila.

Podsetimo, u Atini su u petak održani protesti zbog reforme zakona o obrazovanju, a policija se i tada sukobila sa demonstrantima od kojih je najmanje devetoro uhapšeno.

Do prvog incidenta došlo je u blizini atinskog stadiona, odakle je 8.000 učesnika protesta nastavilo prema Spomeniku neznanom junaku, gde je ponovo došlo do nereda.

Na Trgu Sintagma, neki od demonstranata su gađali policiju molotovljevim koktelima i kamenicama, nakon čega su policajci upotrebili suzavac kako bi rasterali okupljenu grupu.

Grčki parlament je u subotu rano usvojio zakon kojim će se stranim privatnim univerzitetima omogućiti da otvore filijale u zemlji, što je pokrenulo višenedeljne proteste studenata koji kažu da će taj potez obezvrediti diplome javnih univerziteta.

Zakon je odobrilo 159 poslanika u parlamentu od 300 mesta.

Premijer Kirijakos Micotakis rekao je da će to pomoći da se preokrene egzodus desetina hiljada grčkih studenata na univerzitete u inostranstvu, što je prepreka ekonomiji koja se još oporavlja od decenijske finansijske krize.

Grčka troši između 3 i 4 odsto godišnjeg domaćeg proizvoda na obrazovanje, što je ispod proseka EU, ali je premijer Kirijakos Micotakis napomenuo da je ovim zakonom predviđeno povećanje finansiranja državnih univerziteta.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike