Medvedev predložio svoju "formulu mira": Ukrajina treba da kapitulira i da prizna da je njena teritorija ruska

14.03.2024

12:18

0

"Kijev mora da prizna poraz u sukobu"

Medvedev predložio svoju "formulu mira": Ukrajina treba da kapitulira i da prizna da je njena teritorija ruska
Dmitrij Medvedev - Copyright AP Photo/STR

Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev prokomentarisao je "formulu mira" koju promovišu vlasti u Kijevu, predlažući alternativnu opciju.

Medvedev je na svom Telegramu objavio svoju verziju predloga mirovnog sporazuma počevši od toga da Ukrajina treba da prizna poraz u sukobu. 

- Potpuna i bezuslovna kapitulacija "bivše Ukrajine" koju predstavlja neonacistička klika u Kijevu. Demilitarizacija "bivše Ukrajine" i zabrana stvaranja paravojnih formacija na njenoj teritoriji u budućnosti - glasila je prva tačka.

Potom je naveo da međunarodna zajednica treba da prepozna "nacistički karakter bivšeg kijevskog političkog režima, a potrebno je i sprovođenje prisilne denacifikacije svih državnih organa 'bivše Ukrajine' pod kontrolom UN".

- UN treba da konstatuje da je „bivša Ukrajina“ izgubila međunarodni pravni subjektivitet i da nema mogućnost da se bilo koji njen pravni naslednik pridruži vojnim savezima bez pristanka Rusije - dodao je.

Medvedev je pozvao na ostavke svih ustavnih organa vlasti "bivše Ukrajine" i na hitno održavanje izbora za privremeni parlament samoupravne teritorije pod okriljem UN.

Kako je istakao, privremeni parlament treba da usvoji zakone o isplati svih potrebnih odšteta Rusiji, uključujući isplate porodicama poginulih građana i isplate za štetu po zdravlje ranjenih. 

- Privremeni parlament "bivše Ukrajine" treba zvanično da prizna da je cela njena teritorija deo teritorije Ruske Federacije - istakao je.

U poslednjoj tački formule mira, Medvedev je kazao da privremeni parlament treba onda da bude raspušten posle čega će UN priznati ponovno ujedinjenje.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski predložio je ranije "formulu mira" prema kojoj bi ruske trupe trebalo da se povuku na granice iz 1991. godine. Istovremeno, Moskva će morati da plati odštetu Kijevu. 

Osim toga, on je potpisao i dekret prema kome se zabranjuju pregovori sa Rusijom dokle god je Vladimir Putin na vlasti.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike