uživo RAT NA BLISKOM ISTOKU Okršaji u Crvenom moru; Primirje Izraela i Hamasa nije na pomolu

12.03.2024

07:00

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Okršaji u Crvenom moru; Primirje Izraela i Hamasa nije na pomolu
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 157. dan.

Jemenski pobunjenici Huti upozorili su Italiju da im "ne staje na put" prilikom napada na komercijalne brodove u Crvenom moru koji su povezani sa Izraelom jer u suprotnom "neće imati izbora" nego da napadnu italijanske snage.

Ministarstvo zdravlja Gaze je saopštilo da 2.000 medicinskih radnika na severu enklave gladuje.

Izrael je muslimanima ograničio pristup džamiji Al Aksi tokom ramazana

*** UŽIVO ***

21.30 UN: Novi pomorski humanitarni koridor za Gazu ne može da zameni kopnene rute

Visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija pozdravili su danas otvaranje humanitarnog pomorskog koridora sa Kipra, kojim će biti transportovana dodatna pomoć Palestincima u Pojasu Gaze, ali su upozorili da to ne može da zameni isporuke humanitarne pomoći kopnim rutama.

- Za dostavu pomoći u adekvatnom obimu, nema smisla zatvarati brojne kopnene puteve i ulazne tačke za humanitarnu pomoć iz Izraela u Pojas Gaze. Kopneni putevi iz Egipta, a posebno granični prelazi Rafa i granični prelazi sa Jordanom i dalje su suštinski značajni za sveukupne humanitarne napore - ukazali su koordinatorka UN za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju Pojasa Gaze Sigrid Kag i izvršni direktor Kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS) Žorži Moreira da Silva.

Prema njihovim rečima, pomorski koridor značajno će doprineti održivom humanitarnom odgovoru i efikasnijem pružanju pomoći uz korišćenje svih mogućih ruta.

15.58 - Blinken pozvao na šestonedeljno primirje u Pojasu Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas da se prekid vatre u Pojasu Gaze uspostavi na najmanje šest nedelja.

- Želim da čestitam ramazan više od 1,8 milijardi muslimana širom sveta. Ove godine, ova sezona mira dolazi u vreme sukoba i bola za mnoge muslimanske zajednice, uključujući Ujgure u Sinđangu, Rohindže u Burmi i Bangladešu i Palestince u Gazi - naveo je Blinken u saopštenju koje je objavio Stejt department.

Dodao da je humanitarna situacija u Gazi "srceparajuća".

- Mir je moguć, neophodan je i to hitno - poručio je Blinken.

AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool
Entoni Blinken

15.17 - Katar: Činimo sve da dovedemo Hamas i Izrael do dogovora

Madžed Al Ansari, portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da ta zemlja, kao posrednik između Hamasa i Izraela, razmenjivala poglede obe strane.

- Činimo sve što možemo da gurnemo obe strane ka dogovoru - kazao je.

14.38 - Danska: NVO tužile policiju i MSP s ciljem da spreče izvoz oružja u Izrael

Nekoliko nevladinih organizacija u Danskoj podnelo je tužbe protiv danske policije i ministarstva spoljnih poslova s ciljem da se zaustavi izvoz oružja u Izrael.

Oksfam Danska, Amnesti internešenel Danska, Melemfolkeligt Samvirke (Action Aid Danska) i palestinska organizacija za ljudska prava Al-Hak uključeni su u tužbu.

- Postoji jasan rizik da će oružje i vojna oprema koju Danska direktno i indirektno izvozi u Izrael biti korišćeni za izvršenje teških zločina nad civilima u Gazi. Čineći to danske vlasti krše međunarodna pravila o trgovini oružjem i rizikuju da postanu saučesnik u kršenju međunarodnog humanitarnog prava, uključujući izvršenje ratnih zločina i verovatno genocida - navodi se, između ostalog, u saopštenju podnosilaca tužbe.

Najnovija dešavanja

  • Italijanska mornarica je u Crvenom moru oborila dva drona
  • Broj Palestinaca ubijenih u Pojasu Gaze od 7. oktobra se povećao na 31.184, a ranjenih je 72.889
  • Više od 400 Palestinaca je ubijeno od februara dok su čekali isporuke humanitarne pomoći, saopštile su vlasti Gaze
  • Lideri EU će tražiti "humanitarnu pauzu koja će dovesti do održivog prekida vatre" u Gazi i pozvaće Izrael da ne pokreće kopnenu ofanzivu u Rafi

14.05 - Hebrejski univerzitet suspendovao profesorku koja je optužila Izrael za genocid

Hebrejski univerzitet u Jerusalimu saopštio je danas da je suspendovao profesorku Naderu Šalhub Kevorkijan sa Pravnog fakulteta zbog niza "zapaljivih izjava".

- Hebrejski univerzitet sa gađenjem odbacuje sve njene lažne izjave. Hebrejski univerzitet je ponosan na to što je izraelska, javna i cionistička institucija - navodi se u saopštenju, prenosi "Tajms of Izrael".

Šalhub Kevorkijan je u ponedeljak objavila dokument u kojem optužuje Izrael za genocid u Pojasu Gaze i dovodi u pitanje tvrdnje o silovanjima i drugim zločinima koje je palestinska militantna grupa Hamas navodno počinila 7. oktobra.

13.59 - Italijanska mornarica oborila dva drona u Crvenom moru

Italijansko vojno plovilo, koje služi u misiji EU u Crvenom moru, oborilo je dva drona.

Misija EU pokrenuta je 10. februara kako bi zaštitila trgovačke rute od napada Huta.

13.47 - Brigade Kasam kažu da su opkolile izraelske vojnike u Hamad Sitiju u Gazi

Borci brigada Kasam su zarobile dve izraelske pešadijske jedinice u zasedi u Hamad Sitiju, severno od Kan Junisa.

9.38 - Politiko: Bajden će razmotriti pomoć Izraelu u slučaju invazije na Rafu

Predsednik SAD Džozef Bajden razmotriće uslovljavanje vojne pomoći Izraelu ako ta zemlja otpočne invaziju većih razmera na Rafu, u Pojasu Gaze, piše Politiko pozivajući se na četiri upućena američka zvaničnika.

Iako Bajden nije doneo nikakvu odluku o ograničavanju budućih transfera oružja, zvaničnici su rekli da bi on to mogao da učini ako Izrael pokrene novu operaciju koja dodatno ugrožava palestinske civile.

AP Photo/Alex Brandon
Džo Bajden

9.35 - Berns: Neophopdan prekid vatre da bi se pomoglo izgladneloj deci u Gazi

Direktor američke CIA, Vilijam Berns, izjavio je da je neophodan prekid vatre kako bi se pomoglo izgladneloj deci u Gazi.

On je na godišnjem saslušanju u Senatu, o pretnjama širom sveta, rekao da je postizanje sporazuma o prekidu vatre i taocima u Gazi ključno za rešavanje velike humanitarne krize u enklavi, prenosi američki Politiko.

- Realnost je da postoje deca koja umiru od gladi. Ona su neuhranjena jer humanitarna pomoć ne može da stigne do njih. Veoma je teško efikasno distribuirati humanitarnu pomoć osim ako nemate prekid vatre - rekao je Berns.

AP Photo/Mahmoud Essa
Prizor iz grada Gaze

9.32 - CENTCOM: Huti gađali trgovački brod u Crvenom moru

Američka Centralna komanda (CENTCOM) saopštila je da su jemenski Huti ispalili dve protivbrodske balističke rakete u Crveno more, usmerene prema trgovačkom brodu "Pinokio", ali da nema povređenih niti štete na plovilu.

Potparol Huta, Jahja Sarea, prethodno je izjavio da je napadnut brod koji je okarakterisao kao "američki", ali je, prema javnim bazama podataka kojima upravljaju tragač plovila "Equasis" i Međunarodna pomorska organizacija UN (IMO), "Pinokio" ​​kontejnerski brod pod zastavom Liberije, a u vlasništvu je kompanije "OM-MAR 5 INC" registrovane u Singapuru.

9.25 - Zapadna koalicija gađala Jemen

Vazdušni udari koji se pripisuju američko-britanskoj koaliciji pogodili su lučke i male gradove u zapadnom Jemenu.

Ubijeno je najmanje 11 ljudi, dok je ranjeno 14, izjavio je portparol međunarodno priznate vlade Jemena.

Prijavljeno je najmanje 17 vazdušnih napada u zemlji, uključujući glavni lučki grad Hodeidah i luku Ras Isa, prema Al Masiri, glavnoj televizijskoj kući koju vode Huti.

AP Photo /Osamah Abdulrahman, File
 

9.00 - Brod sa 200 tona pomoći za Gazu krenuo iz Larnake

Brod koji prevozi skoro 200 tona hrane za Gazu napustio je jutros luku Larnaka na Kipru, u okviru testiranja novog pomorskog koridora za direktnu dostavu pomoći palestinskoj enklavi. Brod u vlasništvu španske nevladine organizacije "Open Arms" isplovio je iz luke Larnaka, sa baržom koja nosi osnovne životne namirnice, a nije poznato gde je planirano da pristane kad stigne do Gaze, prenosi BBC.

Misiju, koju najvećim delom finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati, organizuje američka nevladina organizacija "World Central Kitchen", dok španska nevladina organizacija "Open Arms" obezbeđuje brod. Inicijativa se sprovodi odvojeno od američkog plana za izgradnju i upravljanje plutajućim pristaništem u blizini obale Gaze, što će omogućiti brzu isporuku humanitarne pomoći, navodi BBC. Humanitarne organizacije nameravaju da isporučuju pomoć direktno u Gazu, koja je pod blokadom od početka ofanzive Izraela kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra.

7.45 - IDF: Hezbolah u dva napada na sever Izraela ispalio oko 100 raketa

 Militantna islamska organizacija Hezbolah izvela je jutros dva napada iz Libana na sever izraela, tokom kojih je ispaljeno oko 100 raketa, saopštila je izraelska vojska.

U prvom napadu ispaljeno je oko 70 raketa iz Libana na Golansku visoravan, što je jedan od najsnažnijih raketnih napada koji je Hezbolah izveo na izraelsku teritoriju, prenosi Tajms of Izrael. U drugom napadu ispaljeno je oko 30 raketa.

Prema prvim informacijama, u napadima nema povređenih. Prema snimcima objavljenim na društvenim mrežama, neke od raketa je presreo sistem protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ iznad severnog Izraela. Raketiranje je usledilo nakon što su izraelske snage kasno sinoć izvršile napade duboko na teritoriji Libana, a borbeni avioni pogodili su dva uporišta koja pripadaju Hezbolahu.

AP Photo/Hassan Ammar
Borci Hezbolaha

7.20 - Hezbolah ispalio 70 raketa na Izrael

Hezbolah je jutros ispalio oko 70 raketa iz Libana na Golansku visoravan, saopštio je IDF.

To je jedan od najvećih salvi koje je ta šiitska libanska paravojna organizacija ispalila od oktobra prošle godine.

Nema izveštaja o povređenima.

7.00 - Maroko počinje isporučivanje pomoći Gazi vazdušnim putem

Maroko će početi isporučivanje pomoći u severni deo Pojasa Gaze vazdušnim putem, javio je izraelski javni servis Kan.

Kako se navodi, šest transportnih aviona Kraljevskog marokanskog ratnog vazduhoplovstva na putu je za Izrael i sleteće na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu da dopune gorivo pre nego što polete da isporuče humanitarnu pomoć severu Pojasa Gaze. 

6.55 - Izraelska vojska uhapsila 25 Palestinaca u racijama na Zapadnoj obali

Izraelska vojska uhapsila je najmanje 25 Palestinaca u više racija u nekoliko gradova na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je Društvo palestinskih zatvorenika.

Među uhapšenima su bivši zatvorenici, ali i deca, prenosi Al Džazira.

Dodaje se da su racije izvedene u Ramali, Kalkilji, Salfitu i Vitlejemu.

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 30.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Pregovara se da dođe do prekida vatre od 40 dana tokom ramazana

- Izraelska vojska otvorila vatru na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć, ubijeno više do 100 ljudi.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike