Trka se zahuktava: Koje su najvažnije teme na izborima u SAD?

13.03.2024

21:10

0

Stari suparnici ponovo staju na crtu, a brojni problemi u Americi biće glavna tema u kampanji

Trka se zahuktava: Koje su najvažnije teme na izborima u SAD?
Copyright Profimedia

Kako je izborni revanš Džoa Bajdena i Donalda Trampa potvrđen, počinju da se postavljaju pitanja o tome koje teme će biti vodeće u kampanji.

Budućnost prava na abortus, preduzimanje akcije za sprečavanje klimatskih promena, snaga američke podrške Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom i sudbina demokratije u samoj Americi neka su od najvažnijih pitanja.

Ekonomija

Većina Amerikanaca smatra da bi način na koji se upravlja ekonomijom trebalo da se promeni:

Pod Bajdenom oporavak posle kovida i dalje se odvija, a na njega su se nadovezale i druge svetske krize. Nezaposlenost je niska, što bi trebalo da sluti na dobro, ali ključno pitanje je da li dovoljno Amerikanaca misli da je ekonomija jaka pod Bajdenom ili smatra da je Tramp bio pouzdaniji.

AP Photo/Evan Vucci
 

Prema anketama, mnogi više vole Trampa. U takvim istraživanjima dominiraju pitanja troškova života. Inflacija ostaje zabrinjavajuća. Za Bajdena, republikanske pretnje socijalnom osiguranju i medicinskoj nezi mogle bi pomoći u otklanjanju takvih briga, dok Tramp u kampanji umanjuje ove težnje republikanaca.

Imigracija

Prošlog meseca, republikanci u Predstavničkom domu opozvali su Alehandra Majorkasa, Bajdenovog sekretara za unutrašnju bezbednost. Zatim je, po Trampovom naređenju, Republikanska stranka u Senatu poništila dvopartijski sporazum o granici i imigraciji.

Prošle nedelje, istog dana, Bajden i Tramp su otišli ​​na južnu granicu. Bajden je istakao opstrukciju republikanaca, ali je pozvao Trampa da sarađuje sa njim, čime je hteo da pokaže biračima koja stranka želi da radi na tom pitanju a koja ne.

Tramp je zbog toga osudio Bajdena i optužio ga za haos na granici, tražeći od građana da ga otpuste.

Jednakost

AP Photo/Jeff Chiu, File
 

Napadi na LGBTQ+ su uobičajeni među republikancima, pa se i u okviru ove Trampove kampanje govori protiv ove ideologije. Širom SAD, takve politike su dale rezultate: zakonodavstvo protiv transseksualaca, zabrana knjiga i ograničenja LGBTQ+ pitanja u obrazovanju, kraj afirmativne akcije zasnovane na rasi na koledžima zahvaljujući Vrhovnom sudu.

Borba oko imigracije i fokus republikanaca na zločine pridošlica pokazuju da će tradicionalne rasne bitke ponovo biti aktuelne. Sa druge strane, demokrate su zabrinute zbog toga što je podrška crnaca i Hispanoamerikanaca manje sigurna nego što je bila na prethodnim izborima.

Abortus

Demokrate su jasne: fokusiraće se na republikanske napade na prava na abortus, od presude Vrhovnog suda "Dobs protiv Džeksona" kojom je oboren "Roe protiv Vejda" do "slučaja mifepriston", drakonskih zabrana u crvenim državama i podrške kandidata za takve zabrane.

Za demokrate to taktički ima smisla: pretnja reproduktivnim pravima žena retko je pitanje na koje se stranka oslanja i očigledno je podstaklo niz izbornih pobeda, čak i u konzervativnim državama, još od Dobsa.

AP Photo/Rebecca Blackwell
 

Nedavna odluka o vantelesnoj oplodnji u Alabami, u kojoj se kaže da embrione treba legalno tretirati kao ljude, ponovo je pokazala moć takve taktike: od Trampa naniže, republikanci su negirali da žele da uskrate tretman koji koriste milioni da bi imali decu.

Tramp je ponosan što je imenovao trojicu sudija koje su glasale za uklanjanje "Roe protiv Vejda" i zalaže se za oštrije zabrane abortusa. Baš tu se kao za slamku hvataju demokrate sa Bajdenom.

Spoljna politika

Za Bajdena rat Izraela i Gaze predstavlja veliku glavobolju: kako zadovoljiti ili samo ublažiti i izraelski lobi i velike delove sopstvene stranke, posebno levicu i mlade, koji su više naklonjeni Palestincima.

Neprekidni protesti protiv izraelske agresije u Gazi pokazuju opasnost od izlaska iz baze. Kao i protestni glas od 100.000 ljudi protiv Bajdena na predizborima u Mičigenu prošle nedelje. Republikanci nemaju takve brige: oni su jednostavno proizraelski nastrojeni.

Sa druge strane, Bajden nastavlja da vodi globalnu koaliciju koja podržava Ukrajinu u borbi protiv Rusije, ali republikanci koji žele da se izbore sa imigracijom sprečavaju dalje finansiranje iz SAD, dok bi neki da u potpunosti prepuste Kijev samom sebi. Ako se tome dodaju trajne posledice haotičnog povlačenja iz Avganistana, pitanja o tome šta će se dogoditi ako Kina napadne Tajvan i Trampova najava da će se odreći NATO-a, zagarantovana je oštra debata o spoljnoj politici.

AP Photo/Andrew Harnik
 

Klima

Od šumskih požara do uragana i katastrofalnih poplava, jasno je da su klimatske promene stvarne. Ankete odražavaju ovo: 70 odsto Amerikanaca, od kojih je 50 odsto republikanaca, želi smislenu akciju.

To se ne forsira u republikanskoj kampanji. Tramp ne veruje da ljudska aktivnost utiče na klimatske promene, niti da klimatske promene pogoršavaju ekstremne vremenske uslove, i protivi se naporima da se poveća čista energija.

Bajdenovo nedelovanje kada je reč o klimi u odnosu na njegove bombastične izjave mogu kritikovati aktivisti koji su pomno pratili sve što je uradio od onoga što je obećao.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike