Orban spreman za nove saveze: Hegemonija Zapada je okončana, to potvrđuju podaci

05.03.2024

14:48

0

Mađarski premijer je naglasio da se svet sve više deli na geopolitičke blokove

Orban spreman za nove saveze: Hegemonija Zapada je okončana, to potvrđuju podaci
Viktor Orban - Copyright AP Photo/Omar Havana

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je za agenciju MTI da smatra kako je došao kraj hegemoniji Zapada i da se formira novi svetski poredak. Istakao je da je ova promena evidentna i da je važno neprekidno procenjivati i analizirati situaciju.

- Okončana je hegemonija Zapada, sada to niko ne osporava i to potvrđuju podaci - istakao je Orban.

Mađarski premijer je naglasio da se svet sve više deli na geopolitičke blokove, uz veliki pritisak na zemlje poput Mađarske, koje brane svoj suverenitet.

- Članstvo u bloku ostavlja ograničen prostor za manevre i zbog toga je Mađarska i zainteresovana za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u i deljenje na blokove nije u njenom interesu. Zato ćemo jačati naš savez sa drugim zemljama koje štite suverenitet - naveo je Orban.

Takođe je spomenuo da Mađarska želi da poveća saradnju s Moskvom u područjima koja nisu pod sankcijama, naglašavajući važnost ruskog tržišta za svoju zemlju. Osim toga, planira da razvija odnose s Austrijom, Slovačkom i Srbijom unutar novog saveza koji će postojati paralelno s Višegradskom četvorkom.

Ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je više puta svetski poredak koji propagira Zapad, nazivajući ga apsurdnim. Kako je istakao, pravila na kojima je zasnovan taj poredak nisu jasno definisana ni zapisana, što omogućava pristalicama sličnog kolonijalnog pristupa da ih interpretiraju kako im odgovara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike