Buknule su varnice i oglasila se uzbuna: Požar na Svetoj gori, izgoreo deo manastira (VIDEO)

05.03.2024

11:43

0

Autor: 24sedam

Evakuisan je jeromonah Teofilakt, koji se nalazio tu

Buknule su varnice i oglasila se uzbuna: Požar na Svetoj gori, izgoreo deo manastira (VIDEO)
Copyright Printscreen/ Instagram, npress.gr

Vatrena buktinja je progutala deo manastira Kutlumuš koji pripada skitu Svetog Pantelejmona. Kako se navodi, požar koji je izbio u nedelju, progutao je jednu Svetu keliju (prostoriji gde borave monasi) Bogorodice Životvornog izvora.

Prema prvim informacijama, prve varnice unutar kompleksa manastira na Svetoj gori buknule su u 9.40 časova i oglasila se uzbuna, piše Ant1njuz

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Npress Media (@npress.gr)

Na teren je ubrzo izašlo pet vatrogasnih vozila sa 10 vatrogasaca. Na bezbedno je evakuisan jeromonah Teofilakt, koji se nalazio tu. 

Kako se vatra povećavala, cilj je bio da se spreči da se prošiti na susedne kelije, koje su veoma blizu i u kojima živi na desetine monaha, pa su se uključili i drugi monasi iz susednih kelija koji su brzo pritekli u pomoć.

Kako pišu grčki mediji, zgrada kelije u sklopu manastira na Svetoj gori je skoro potpuno uništena.

Među ktitorima i car Dušan

Manastir se prvi put pominje 1169. godine. Gradio ga je vizantijski car Aleksije Komnin u 12. veku. Ime asocira na Turkmenistan i jednog od istoimenog potomaka vladara Kutlumuša I (umro 1063) iz maloazijske grane Turaka Seldžuka, koji je prihvatio hrišćanstvo. Kutlumuš je često tokom svoje istorije bio rušen i objavljen.

U drugoj polovini 14. veka do tada skromni manastir je doživeo procvat. U nekoliko spisa spominju se izdašni ktitori: srpski car Dušan, carica Jelena (monahinja Jelisaveta), despot Jovan Uglješa i njegov tast kesar Vojihna, Vuk Branković. Kasnije je u manastiru boravio arhimandrit Gerasim Zelić.

Manastir se od 1988. godine, zajedno sa ostalih devetnaest svetogorskih manastira, nalazi na UNESKO listi svetske baštine u sklopu spomenika srednjeg veka ujedinjenih pod zaštićenom celinom Planina Atos.

Dve decenije od razornog požara

Dve decenije je prošlo od stravičnog požara u manastiru Hilandar na Svetoj gori. U noći između 3. i 4. marta te 2004. godine, buknuo je najrazorniji požar u istoriji srpske svetinje, koji je  uništio i teško oštetio 5.897 metara kvadratnih, skoro polovinu manastirskih zdanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike