Medvedev: Izgleda da će ovaj grad biti nova prestonica Ukrajine!

06.02.2024

11:36

0

Gradi se velika pruga od Španije do Ukrajine

Medvedev: Izgleda da će ovaj grad biti nova prestonica Ukrajine!
Dmitrij Medvedev - Copyright Profimedia

Izgleda da je stiglo i prvo priznanje da će Lavov, najveći grad u zapadnoj Ukrajini, postati i novi glavni grad te zemlje, napisao je na Iksu zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, komentarišući vest da će velika železnica koja polazi iz Španije i koja će se pružati preko južne Evrope završavati upravo u tom gradu, a ne u Kijevu.

- Pretpostavlja se da planirana međunarodna železnička pruga koja će prolaziti iz Španije preko juga Evrope treba da završi u Lavovu. To izgleda kao prvo priznanje da će Lavovo-Lemberg (naziv grada u vreme kada je bio u sastavu Austrijske monarhije) biti nova prestonica Ukrajine u granicama Lavovske oblasti. Ne radi se o tome da se putevi na Zapadu i u Malorusiji razlikuju po širini, već je reč o tome što je biznis mnogo pronicljiviji, nego političari - napisao je Medvedev na Iksu.

Jedan od bivših pomoćnika zamenika ministra odbrane SAD Stivern Brajen pre nekoliko dana je izjavio da bi glavni grad Ukrajine mogao biti premešten u Lavov, ili negde na zapad, a za to, kako je dodao, već vidi neke naznake.

- Čim dođe do pravog ruskog prodora kroz sadašnju liniju fronta, što će rezultirati povlačenjem ukrajinskih trupa, vlada Zelenskog praktično neće moći da opstane u Kijevu - zaključio je bivši saradnik Pentagona.

Prethodno je ukrajinski portal „Zahid.net“ javio o planovima američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) da uloži 225 miliona dolara u izgradnju deonice železničke pruge od 75 kilometara evropskog koloseka. 

Memorandum su potpisale USAID i „Ukrželdoroga“ 4. decembra. Trasa od Lavova do granica Evropske unije, prema projektu, treba da bude deo većeg transevropskog projekta, Mediteranskog koridora, koji počinje na jugu Španije.

Širina koloseka razlikuje se u Evropi i na teritoriji bivših teritorija Ruskog carstva i SSSR – 1435 mm u odnosu na 1520-1524 mm.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike