Lavrov ocrnio Evropsku uniju: Ide u korak sa SAD u antiruskoj histeriji, Zapad da odgovara za kršenje Povelje UN

19.02.2024

19:52

0

Odavno smo prestali da se čudimo što EU živi svojim životom i ne brine o dobrobiti svojih građana - poručio je on

Lavrov ocrnio Evropsku uniju: Ide u korak sa SAD u antiruskoj histeriji, Zapad da odgovara za kršenje Povelje UN
Copyright Profimedia

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov ocenio je da u svojoj rusofobičnoj kampanji SAD prepuštaju primat Evropskoj uniji, ali da će "istorija sve postaviti na svoje mesto".

- Odavno smo prestali da se čudimo što EU živi svojim životom i ne brine o dobrobiti svojih građana, već o tome da ide u korak sa SAD u antiruskoj histeriji - ocenio je šef ruske diplomatije, u okviru prve latinoameričke turneje na Kubi, govoreći o pripremi novih sankcija EU protiv Moskve.

Rusija će pozdraviti posvećenost Kube proširenju veza sa BRIKS

AP Photo/Peter K. Afriyie
 

Lavrov je dodao da je Kuba zainteresovana za proširenje veza sa BRIKS-om, te da će ostale članice imati pozitivan stav da Havana dobije novi status u asocijaciji.

Tokom njegove posete Havani dogovoreno je da šef kubanskog ministarstva spoljnih poslova poseti Rusiju ove godine.

- Ruska Federacija i Kuba nameravaju da održe sastanak bilateralne međuvladine komisije u naredna dva do tri meseca - rečeno je na konferenciji za novinare.

Pozvati Zapad na odgovornost za kršenje Povelje UN

Na početku svoje radne posete Kubi, Lavrov je poručio da Zapad treba pozvati na odgovornost zbog gaženja ključnih principa Povelje UN.

- Kuba iz prve ruke zna šta je to nezakonit pritisak, potpuni embargo, koji SAD brane kao neki legitiman metod dejstava. To je neprihvatljivo za ostatak međunarodne zajednice, ali to ne sprečava Vašington. Nastojaćemo da osiguramo da osnovni principi Povelje UN budu pouzdano zaštićeni od pokušaja menjanja međunarodnih obrazaca. U Povelji UN se navodi da su UN osnovane na suverenoj ravnopravnosti država, tako da moramo da pozovemo na odgovornost one koji su odavno pogazili ovaj princip - rekao je on na sastanku sa kubanskim kolegom Brunom Rodrigezom.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike