Lavrov analizirao situaciju na bojnom polju i otkrio nove detalje: EU želi da Kijev dalekometnim oružjem napadne "srce Rusije"

16.02.2024

15:29

0

Ruski ministar je došao do ozbiljnih saznanja

Lavrov analizirao situaciju na bojnom polju i otkrio nove detalje: EU želi da Kijev dalekometnim oružjem napadne "srce Rusije"
Copyright Profimedia

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naglasio je na konferenciji "Evromajdan: Izgubljena decenija Ukrajine" u medijskom centru MIA "Rosija sevodnja" da je pozicija Londona u vezi sa ukrajinskim sukobom znatno agresivnija od one u Vašingtonu.

- Uloga Velike Britanije u trenutnim događajima daleko je agresivnija, sofisticiranija po svojoj provokativnoj upornosti, od bilo kog drugog učesnika, uključujući čak i Sjedinjene Američke Države - izjavio je on.

Prema Lavrovu, zapadni instruktori pomažu ukrajinskim snagama u vođenju napada na ruske ciljeve, što on karakteriše kao učešće Zapada u ratu protiv Rusije.

- Strategija je najvažnija u ratu, a ona se ne priprema u Kijevu, već daleko od njega - tvrdio je on, istakavši da je Evropska unija savetovala Kijev da se osloni na dalekometno oružje kako bi "dosegao do srca Rusije", što bi, prema njemu, izazvalo konfuziju, paniku i podrilo poverenje naroda u vlast.

Lavrov je ocenio i da će, prema zaključcima EU, Ukrajina biti poražena u sukobu koristeći trenutne metode ratovanja.

Kritikujući politiku Zapada prema Rusiji i Ukrajini, Lavrov je nazvao kijevske vlasti "međunarodnim prosjacima", a Ukrajinu teritorijom koja odumire. On je istakao da Zapad koristi Ukrajinu kako bi obuzdao Rusiju i sprečio je da igra ulogu koja joj pripada na svetskoj areni.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Lavrov

Lavrov je naglasio da je sada na Kijevu da započne dijalog sa Rusijom, ističući da ukrajinski lider Zelenski treba da ukine dekret kojim je zabranio pregovore. Kritikujući "formulu mira" Zelenskog, Lavrov je tu inicijativu nazvao besmislenom.

- Zapadni političari pokušavaju da prevare predstavnike globalnog Juga i Istoka kako bi ih nasamarili i uvukli u takozvanu 'formulu mira' Zelenskog radi imitiranja njene podrške - kazao je diplomata.

Ruski ministar je takođe osudio politiku Ukrajine prema ruskom jeziku kao "svojevrstan genocid" i istakao da je politika uništenja "svega ruskog" propisana ukrajinskim zakonima.

Lavrov je takođe naveo da je nakon nedavnog intervjua ruskog predsednika Putina američkom novinaru postalo jasno da je američko društvo živelo u informacionoj blokadi. Zaključio je i da su gestovi dobre volje Moskve u obnavljanju odnosa sa Zapadom iscrpljeni, s obzirom na nedostatak recipročnih "dobrih dela" sa strane zapadnih zemalja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike